19.7 C
București
luni, mai 27, 2024

Din micul exclusivism de pe Calea Victoriei n-a mai ramas nimic

Strict pe dinamica socială bucureșteană, am fost la sfarsit de saptamana pe calea Victoriei.

Hype-ul urban middle si bogațel, leisure-chic, corporate, eco si family posh de care-mi imaginam ca vălureste clipocind pe bulevard disparuse.

In locul lui erau cartierele.

Si asta e o specificitate romaneasca. De fapt hype-ul bucurestean nu e middle-ul occidental cool si revoltat infasurat in diverse expresii artsy, social si implicat, n-a fost niciodată.

La noi zona asta e ocupata de dreapta simandicoasă si de snobismul cu puternice accente de căutatori de status. Ei dau trendul, isi aproprie temporar diverse enclave sclipicioase anti-saraci, asta pana cand cartirele, dintr-o goană aspiratională perpetuă, ii dibuie si incep sa migreaze in masă.

Din micul exclusivism de pe calea Victoriei n-a mai ramas nimic, pana si muzica de pe terase a intrat pe tendinte populare si cred ca fenomenul s-a petrecut foarte repede si foarte recent, this summer actually.

A fost nevoie de cateva stiri care au popularizat fenomenul. Noi nu avem un underground al youngsterilor idealisti implicati in social cum a dezvoltat occidentul din anii 60 incoace, pepiniera diverselor orientari progresiste si mai departe a unor politici real liberale care sa balanseze si sa provoace inertia politica, deloc!

Avem un urban mijlociu exclusivist cu impresii nobiliare care fuge scarbit de saracime si o saracime care fuge dupa ei mimându-le inverșunat obiceiurile. La noi cartierele-dormitoare sunt de dreapta, chestie unică in Europa, si asta pentru ca goana dupa un status elegănțel e mai presus si mai tentantă decât nevoia de schimbare sociala, dreptate, echitate si alte mofturi d-astea. Poporul e chiar mai libertarian decat ne-ar placea sa credem.

Exista in dinamica asta cheia și a succesului iluzoriu si contextual dar mai ales a eșecului USR. Dar mai presus exista explicatia pentru care stanga democrată, cea reala cu valori liberale, nu are nicio baza in Romania.

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie