6 C
București
marți, ianuarie 21, 2025

DOCUMENTAR: 80 de ani de la naşterea lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors

James Douglas ”Jim” Morrison s-a născut la 8 decembrie 1943, în Florida, SUA, potrivit site-ului thedoors.com.

La sfârşitul anilor ’50, Morrison s-a stabilit în Alexandria, Virginia, unde a terminat George Washington High School. În 1964 s-a mutat pe coasta de vest, iar în 1966 a intrat la Universitatea Californiei din Los Angeles (UCLA), pentru a studia cinematografia.

Ca adolescent, Morrison a fost un rebel în devenire, comportamentul lui reprezentând o reacţie la disciplina strictă impusă de tatăl său, militar de carieră. A început să bea alcool şi să se comporte ciudat la cursuri. În ciuda acestor aspecte, a fost mereu avid de lectură, iar când a absolvit liceul le-a cerut părinţilor drept cadou operele complete ale lui Friedrich Nietzsche.


Pasionat de poezie, a citit operele romantice ale lui William Blake şi versuri contemporane semnate de Allen Ginsberg şi Jack Kerouac, dar a început să scrie şi el poezie, influenţat de Arthur Rimbaud şi William Blake.

Curând şi-a pierdut interesul şi a fost tentat să abandoneze studiile în domeniul cinematografiei, dar nu a făcut acest lucru de teamă să nu fie trimis pe front în Vietnam. A absolvit UCLA în 1965. Student fiind, a început să consume diferite tipuri de stupefiante. În acel an a alcătuit trupa The Doors împreună cu pianistul Ray Manzarek, conform site-ului thedoors.com. Din formaţie au mai făcut parte chitaristul Robbie Krieger şi bateristul John Densmore.



Trupa The Doors – John Densmore, Robby Krieger, Ray Manzarek şi Jim Morrison


Cu Jim Morrison solist vocal, The Doors a semnat un contract cu Elektra Records anul următor, iar în ianuarie 1967 formaţia a lansat albumul de debut. Primul single al trupei, „Break on Through (To the Other Side)”, nu a avut un succes imediat, dar al doilea single, „Light My Fire”, a propulsat The Doors pe locul întâi în topul Billboard. The Doors şi Morrison au devenit foarte cunoscuţi după ce au apărut, în acelaşi an, la Ed Sullivan Show, unde au cântat live. „Light My Fire” rămâne cel mai cunoscut cântec al trupei, fiind prezent pe lista celor mai bune melodii rock înregistrate vreodată, menţionează site-ul www.biography.com.

Al doilea album a fost ”Strange Days”, lansat tot în 1967, ce a cuprins single-uri care au urcat în Top 40 hits: „Love Me Two Times”, „People are Strange”, „When the Music’s Over”. Câteva luni mai târziu, în 1968, The Doors a lansat al treilea album, ”Waiting for the Sun”, de pe care au fost promovate melodiile „Hello, I Love You” (a ajuns pe primul loc în topul hiturilor), „Love Street” şi „Five to One”.


Membrii formaţiei au înregistrat, apoi, alte trei albume: ”The Soft Parade” (1969), ”Morrison Hotel” (1970) şi ”L.A. Woman” (1971), notează imdb.com.

Stilul său de viaţă alături de formaţie a devenit tot mai puternic influenţat de alcool şi droguri. În 1969, Morrison a apărut beat pe scenă în faţa a 13.000 spectatori din Miami, Florida. În timpul spectacolului şi-a scos cămaşa pe scenă şi a făcut gesturi obscene. A fost arestat sub acuzaţia de exhibiţionism şi alcoolism şi a fost condamnat la şase luni de muncă silnică, dar a făcut recurs. Morrison a murit înainte de rejudecarea cazului, când avea doar 27 de ani.

Principala parteneră a lui Jim Morrison a fost Pamela Courson, pe care o cunoscuse în 1966. A avut o relaţie şi cu jurnalista Patricia Kennealy. Pamela a fost cea care l-a găsit mort, la 3 iulie 1971, în hotelul din Paris unde stăteau. S-a stabilit că moartea lui Morrison a fost provocată de un atac de cord, dar fără să i se facă autopsie. Există speculaţii potrivit cărora moartea ar fi avut drept cauză o supradoză accidentală de heroină.


Jim Morrison a murit în aceeaşi zi, la doi ani distanţă, de la decesul lui Brian Jones, chitaristul trupei Rolling Stones, şi la aproximativ nouă luni de la morţile lui Jimi Hendrix şi Janis Joplin. Toţi s-au stins la vârsta de 27 ani. Trei ani mai târziu, Pamela Courson a murit în urma unei supradoze, tot la vârsta de 27 de ani.

Artistul Jim Morrison a fost înmormântat în celebrul cimitir al personalităţilor Pere Lachaise din Paris. În acelaşi cimitir mai sunt înmormântaţi Oscar Wilde, Gertrude Stein, Edith Piaf, Frédéric Chopin, George Enescu, Honoré de Balzac, etc.

După moartea lui Jim Morrison au mai apărut albume cu muzica The Doors: ”An American Prayer”, ”Best of the Doors”, ”The Doors in Concert”, ”The Complete Studio Recordings”. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie