16.9 C
București
sâmbătă, mai 15, 2021

DOCUMENTAR: Primul reactor al Centralei nuclearoelectrice Cernavodă, inaugurat acum 25 de ani

La 17 aprilie 1996 a fost inaugurată oficial Centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, prin punerea în funcţiune a primului reactor, fiind prima centrală de acest fel din Europa de Est. România a intrat astfel în clubul ţărilor producătoare de energie nucleară.

Unitatea 1 utilizează tehnologie de tip CANDU (Canadian Deuterium Uranium), de concepţie canadiană. Reactorul, care utilizează apa grea drept moderator şi agent de răcire, iar drept combustibil – uraniul natural, a atins prima criticitate (iniţierea reacţiei de fisiune în lanţ) la 16 aprilie 1996, potrivit site-ului www.nuclearelectrica.ro. Centrala dispune de 5 unităţi de tip CANDU de 700 MW fiecare.

Lucrările de completare a Unităţii nr. 1 au fost conduse din 1991 sub direcţia şi responsabilitatea consorţiului AAC, constituit în 1990 între ANSALDO – Italia şi AECL – Canada, preciza un comunicat de presă la data inaugurării primului reactor. Cele două societăţi s-au implicat în Proiectul Cernavodă încă de la începutul anilor ’80 prin intermediul contractelor de proiectare, furnizare, transferări de tehnologie şi asistenţă tehnică, încheiate în acea perioadă cu Ministerul Energiei din România. Proiectul Cernavodă constituie cea mai importantă realizare în sectorul energetic în ţările din Estul Europei şi, totodată, iniţiativa cea mai relevantă de asistenţă managerială şi tehnică din partea Occidentului pentru a asigura un nivel de securitate în sectorul nuclear conform cu normativele internaţionale şi cu directivele AIEA Viena, se arăta în comunicat.
La 11 iulie 1996 a avut loc conectarea Unităţii 1 la Sistemul Energetic Naţional, cu livrarea primului kWh electric produs la generatorul Unităţii. La 2 octombrie în acelaşi an Unitatea 1 a atins puterea nominală, iar la 2 decembrie 1996 a intrat în exploatare comercială, menţionează www.nuclearelectrica.ro. În anul 2006 cantitatea de energie electrică produsă în cadrul Societăţii Naţionale ”Nuclearelectrica” prin Unitatea 1 a Centralei nuclearoelectrice Cernavodă a fost de 5,631 milioane MWh, producţie-record în cei zece ani de exploatare comercială, din care 5,177 milioane MWh a fost livrată în sistemul naţional.

În 2007 a intrat în exploatare comercială Unitatea 2 a Centralei nuclearoelectrice Cernavodă, realizată pe baza unui contract de conducere de lucrări încheiat în 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. şi ANSALDO – Italia. Încărcarea cu uraniu a reactorului a început pe 15 februarie 2007, iar la 6 mai acelaşi an reactorul 2 a atins criticitatea. Unitatea 2 a fost conectată la sistemul energetic naţional la începutul lunii august, iar la 6 septembrie 2007 a început să funcţioneze la 100% din capacitate.

Unităţile nucleare 1 şi 2 au fiecare o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României, conform https://www.nuclearelectrica.ro/cne/.

La 22 august 2014, a fost aprobată strategia de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. La 16-17 martie 2015, a avut loc semnarea la CNE Cernavodă a protocolului de colaborare între CANDU 6, CANDU Owners Group şi CANDU Energy Inc, menţionează www.nuclearelectrica.ro.

Primul reactor nuclear a fost creat în 1942. După cel de-al Doilea Război Mondial, în 1951, odată cu demararea programului Atomi pentru Pace („Atoms for Peace”) al preşedintelui american Dwight D. Eisenhower, a început utilizarea tehnologiei nucleare în scopuri paşnice, inclusiv punerea în funcţiune de electrocentrale. În prezent, în întreaga lume, funcţionează 440 de unităţi nucleare, iar 55 se află în construcţie (109 planificate). Energia nucleară asigură 50% din energia cu emisii scăzute de carbon la nivelul Uniunii Europene şi peste 30% din întreaga energie produsă. AGERPRES/

* Explicaţie foto din deschidere: Centrala nuclear electrică de la Cernavodă; panoul de comandă al primului reactor al centralei.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.