20.6 C
București
duminică, mai 19, 2024

DOZA DE CULTURĂ: Teatrul Bolşoi

Teatrul Bolşoi (ceea ce în limba română înseamnă Teatrul Mare) este un simbol al Rusiei şi una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din întreaga lume, fiind renumit pentru spectacolele de operă şi balet. Totodată, arhitectura sa în stil neoclasic îl înscrie printre cele mai frumoase teatre din lume. Este situat în Piaţa Teatrului din centrul Moscovei.

Istoria sa începe la 28 martie 1776, atunci când împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei i-a acordat prinţului Peter Urusov dreptul de a organiza spectacole de teatru, operă şi baluri mascate. Iniţial, manifestările organizate de acesta s-au ţinut în reşedinţe private, apoi, din decembrie 1780, pe scena Teatrului Petrovka, mistuit de flăcări însă cinci ani mai târziu. O nouă clădire destinată teatrului a fost inaugurată în ianuarie 1825, distrusă, la rândul ei, în urma unui incendiu din 1853.

Clădirea actuală a Teatrului Bolşoi a fost inaugurată la 20 octombrie 1856, în ziua încoronării ţarului Alexandru al II-lea Nicolaevici, potrivit www.bolshoi.ru.

Teatrul Bolşoi a găzduit multe premiere istorice, cum ar fi „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, în 1877, „Aleko” de Serghei Rahmaninov, în 1893, sau „Lady Macbeth din Districtul Mtsensk” de Dmitri Şostakovici, în anul 1935.

Teatrul are cea mai numeroasă companie de balet din lume, cu peste 200 de dansatori şi dansatoare.

Între iulie 2005 şi octombrie 2011, clădirea Teatrului Bolşoi a fost supusă celei celei mai ample reconstrucţii din istoria sa, inaugurarea având loc la 28 octombrie 2011. În prezent, se numără printre cele mai bine echipate clădiri de teatru din lume. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie