12 C
București
joi, martie 28, 2024

E greu de găsit un compromis acceptabil

Mă doară în cot de ”corectitudinea politică” a Martorilor lui von Mises și ai admiratorilor Școlii de la Chicago (tot un fel de gangsteri, dar cu pix în loc de mitralieră Thompson).

Partea cu ”supply side” mi se pare de-a dreptul absurdă. Nu investești așa, în abstract, ceva de genul ”să fie, să se găsească!” Investești pentru a răspunde unor nevoi, ca urmare a semnalelor primite din piață. Cine își închipuie însă că echilibrele dintre cerere și ofertă se petrec instantaneu nu știe pe ce lume se află. Între semnalul dat de piață și satisfacerea cererii trece timp, mai ales că nu se mai lucrează decât rar cu stocuri tampon. În principiu ”supply side” ar asigura acea rezervă de capacități de producție care să răspundă rapid cererii. Dar această supracapacitate de producție (posibilă doar în anumite domenii industriale, și mai puțin agricole) vine cu niște costuri, care se reflectă în prețul la consumatorul final. E greu de găsit un compromis acceptabil, în aceste condiții.

Totul depinde însă de puterea de cumpărare a cetățenilor. Și crizele de început de secol XXI au o caracteristică: restrângerea drastică a puterii de cumpărare a celor care trăiesc din muncă. Aparenta nepăsare a capitalului vine din convingerea că puterea de cumpărare pierdută de unii, în general de clasa de mijloc din Occident și din SUA este compensată de extinderea numărului celor care au acces la consum. Doar că noii consumatori sunt o variabilă de reglaj, și, mai ales, extrem de fragili la conjunctură. Dacă onor idioții patriei nu au aflat asta după crizele din anii 1990 și anii 2000 au acum ocazia să simtă pe pielea lor ce și cum. Altminteri le urăm succes investitorilor! În titluri de stat, că restul sunt pământ de flori…

Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie