8.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

”E interzis să interzici!”

Nu am înțeles de ce trebuie să tratăm orice subiect de interes public în notă isteric-apocaliptică. Gripa nu este o boală necunoscută, adusă de extratereștri! Este ”banală”, și, cu o campanie de comunicare publică simplă și la obiect, se pot reduce riscurile îmbolnăvirii și ale complicațiilor legate de ea. Dar nu! Noi nu vrem asta! Noi vrem ca de fiecare dată să înjurăm pe cineva! Guvern, Parlament, Ciumă Roșie, autorități incompetente, să moară dujmanii mei, etc.

Așa ceva nu poate funcționa! Are și atitudinea anti rostul ei. Dar nu putem trata toate probleme în acest fel. Controlul unei epidemii, precum cea de gripă, se bazează pe solidaritate și pe cooperare, pe respectul regulilor de conviețuire și de igienă. Nu poți să-ți bagi picioarele în toate, să nu-ți pese de ceilalți, să faci doar ce-ți tună ție, pentru că, nu-i așa, ”de asta avem Guvern, să se descurce, hoții dracului!”

Iar solidaritatea și obligația respectării regulilor se învață. La școală și în familie. Dar când familia este disfuncțională, iar școala este atacată ori de câte ori încearcă să impună reguli, la ce să ne așteptăm? Ni se spune să trăim după regulile noastre, la dracu cu statul și cu regulile lui! Asta e esența libertății: să trăiești cum îți tună! Fără să-ți pese de nimeni! ”E interzis să interzici!”

Avem în această atitudine și explicația numărului înfricoșător de mare de morți de pe șoselele țării. Care nu sunt atât de proaste pe cât ne arată, isteric, jurnaliștii frenetici ai presei de doi bani. Înainte de drum este șoferul. Valorile lui etice și morale. Nu sunt vorbe mari. Câtă vreme nu știe decât un singur mod, cel conflictual, de a rezolva situațiile din trafic, câtă vreme are un dispreț suveran față de viața celorlalți, de reguli, oricâte autostrăzi am avea, morții vor fi tot mormane.

Așa că respectați regulile, respectați-i pe ceilalți, și țuica fiartă să vă fie curcubeu pe cerul gurii. Sau așa ceva…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie