23.7 C
București
vineri, iulie 23, 2021

EDUCAREA MASELOR

Daca ne mai intereseaza societatea in care traim, atunci, cu siguranta, merita mentionat proiectul prezidential de transformare a sistemului educational. Stim ca “Romania educata” a inceput (si s a sfarsit) ca un proiect personal al presedintelui Iohannis, apoi s-a transformat intr-o tinta electorala pentru urmatorul mandat si acum a ajuns sa fie finalizat printr-un document de pozitie de la care ar trebui sa inceapa constructia.

Vedeti, noi cei ramasi in tara avem predispozitia sa incepem lucruri si sa nu le mai terminam, sa uitam de ele sau sa le abandonam in mainile altora. N-as zice ca asta se va intampla cu “Romania educata”, dar nici nu m-as mira. Pentru ca nu stiu nimic din istoria noastra recenta care sa fi ajuns la un final mai bun decat cel prognozat. Nu e o fatalitate, e doar o realitate bazata pe argumente faptice. Dar presupunand ca se aliniaza astrele si vom depasi aceasta vesnica incapacitate de coordonare, ce mi-as fi dorit de la “Romania educata”? Sa trateze partea bolnava a societatii care nu se ocupa de acumularea de cunostinte pentru copiii nostri, ci de formarea caracterelor.

Pe vremea comunistilor, aveam un Minister al educatiei si invatamantului. Noi astazi mai avem doar invatamant. De educatie nu se mai ocupa nimeni. La ce ar fi buna aceasta? De exemplu, atunci cand un individ cu un bolid vrea sa parcheze intr-un spatiu neadecvat dimensiunii masinii sale. El injura pe oricine ii sta in cale, este un grobian care nu simte presiunea sociala, teama de sanctiune si pericolul repudierii publice. Toate aceste resorturi mentale nu se vor obtine din manuale, cursuri si teme predate in actualele si viitoarele planuri de invatamant. Acestea sunt forme ale educatiei timpurii perpetuate in anii de scoala.

Apoi, m-as fi asteptat ca invatamantul de tip nou sa fie axat pe deprinderi specifice societatii digitalizate si, mai cu seama, pe dezvoltarea unui ethos national. Daca societatea noastra este bolnava si lipsita de vlaga, este din cauza acestei indiferente monumentale care creste cetateni fara caracter si valori. Ne miram ca aproape toti se gandesc sa plece din tara? Ne miram ca avem o majoritate needucata sau dominata de incompetenti cronici? Acesta este efectul deceniilor de invatamant precar dublat de o contraselectie in institutiile publice.

Sa fim realisti, noi am pierdut o generatie de oameni educati si ne-am pricopsit cu o cohorta de indivizi rudimentari intelectual care vor domina cel putin un deceniu spatiul public. Speranta noastra, a celor crescuti si educati inainte de acest experiment catastrofal, este sa asteptam urmatoarea generatie care sa o innoiasca pe actuala, atat de slab pregatita. Dar aceasta speranta este doar un ideal. Increderea, in schimb, ne-a fost compromisa definitiv. Va trebui sa traim cu acest esec si sa ne adaptam la actuala “normalitate”.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.