8 C
București
luni, octombrie 18, 2021

EI SUNT STATUL!

Din cand in cand, dupa tragedii, socuri sau controverse nationale, oamenii se intreaba ce face statul pentru inlaturarea efectelor tulburarilor sociale sau solutionarea conflictelor din societate.

Si atunci, incepem sa ne punem intrebari. Cele mai multe retorice, de genul: de ce statul nu a prevenit, nu a intervenit sau nu a rezolvat o situatie care ne afecteaza (in)direct?

Raspunsurile sunt complexe. Pot fi privite din perspectiva normativa sau functionala. Insa, noi suntem obisnuiti sa credem ca atat aplicarea legilor, cat si actul guvernarii sunt intr-o simbioza sanatoasa, asigurata eficient de corpul decidentilor si al ”implementatorilor” care populeaza institutiile.

Insa, inainte sa vorbim despre capacitatea de raspuns a statului, as vrea sa va ganditi la acesta din perspectiva rolului sau prevazut in societatile democratice de tip liberal (nicio legatura cu doctrina).

Din punctul de vedere al autoritatii, statul este o putere suprema care le include pe celelalte trei, separate, in cadrul notiunii consacrate a statului de drept. In exercitarea puterii, statul detine monopolul asupra forței (tineti minte, vom aprofunda subiectul mai departe), dar numai si numai pentru a servi cetatenii. Statul are la dispozitie un aparat birocratic compus din functionari. Cand vorbim de stat, ii includem pe toti slujbasii sai, de la cel mai important – presedintele tarii, la debutantul din administratie.

Asadar, sa retinem odata aceasta axioma: seful statului este o notiune abstracta si inexistenta in sistemul de valori democratice. Nu avem un sef al natiunii, cineva care este mai presus de stat. Prin urmare, ce veti citi de acum inainte este imputabil unor functionari, conform rangului detinut, care nu se pot deroba, in nicio situatie, dupa cum stabileste Constitutia republicii noastre, de raspundere sau obligatii.

Cand statul esueaza sa serveasca in mod corespunzator cetatenii, raspunderea apartine functionarilor, in raport cu atributiile asumate.

Daca responsabilitatea ii depaseste, au oricand la indemana demisia. Aceasta ramane singura forma onorabila si eficienta pentru a face loc altora care ar putea gasi resurse sa produca utilitatea publica  ceruta.  

Autor Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.