4.2 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

EURO 2020: Campionatul European de Fotbal 1976 – Iugoslavia

În 1976, turneul final al Campionatului European de Fotbal a fost găzduit, în premieră, de o ţară din estul vechiului continent, Iugoslavia, între 16 şi 20 iunie.

Faza grupelor, la care au participat 32 de echipe, s-a jucat în 1974 şi 1975. Sferturile au avut loc în primăvara anului 1976.

România s-a clasat pe locul doi în grupa a patra preliminară, după Spania, şi a ratat calificarea la turneul final.


Foto: (c) VIRGIL PAVEL/ Arhiva istorică AGERPRES

Cele patru echipe rămase în competiţie au fost: Iugoslavia, Republica Federală Germania, Cehoslovacia şi Olanda, toate calificate la data de 22 mai 1976. Pentru prima dată, echipa din URSS a ratat prezenţa la turneul final.

Cele două stadioane care au găzduit meciurile turneului final au fost Steaua Roşie din Belgrad şi Maksimir din Zagreb.

Prima semifinală s-a desfăşurat în ziua de 16 iunie, la Zagreb, între Cehoslovacia şi Olanda. La finalul primelor 90 de minute, cehoslovacul Anton Ondrus a fost singurul marcator, o dată în poarta adversă, în minutul 20, apoi în propria poartă, în minutul 77. În prelungiri, Nehoda în minutul 114 şi Vesely în minutul 119 au pecetluit soarta partidei: 3-1 în favoarea Cehoslovaciei. „Portocala mecanică” a terminat meciul fără doi oameni, iar învingătorii fără un jucător, toţi eliminaţi.

A doua zi, Republica Federală Germania a învins Iugoslavia cu 4-2. La finalul celor 90 de minute regulamentare, tabela de marcaj arăta câte două goluri în dreptul fiecărei echipe, germanii reuşind să revină după ce, în minutul 30, erau conduşi cu 2-0. Atacantul Dieter Muller a fost omul partidei, cu trei reuşite, în minutele 82, 115 şi 119.


Foto: (c) VIRGIL PAVEL/ Arhiva istorică AGERPRES

Finala mică s-a desfăşurat la 19 iunie, în Zagreb. Olanda a învins Iugoslavia cu 3-2, Geels punctând decisiv în prelungiri.

Marea finală s-a jucat la 20 iunie, la Belgrad, între Cehoslovacia şi Republica Federală Germania, campioana „en-titre”. Din nou, germanii s-au văzut conduşi cu 2-0 după 25 de minute de joc, dar Dieter Muller a înscris după numai trei minute, iar Holzenbein a trimis meciul în prelungiri, în minutul 89. A fost prima finală de Campionat European decisă prin loteria penalty-urilor. Cehoslovacia a devenit campioană, lovitura decisivă fiind transformată de Antonin Panenka printr-o memorabilă „scăriţă”.

O particularitate a turneului final din 1976 a fost că toate cele patru meciuri au intrat în prelungiri.

Golgheterul competiţiei a fost Dieter Muller, cu patru goluri, urmat de olandezul Rob Rensenbrink şi cehoslovacul Jozef Moder, cu câte trei reuşite fiecare, conform uefa.com. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.