19.3 C
București
marți, septembrie 10, 2024

Eveniment – Premiera film documentar Sabia, Natiunea, Gandul la Casa de Cultura „Friedrich Schiller”

În cadrul evenimentelor dedicate Primului Război Mondial, Centenarului Marii Uniri de la 1918 și  recunoașterii internaționale la Conferința de Pace de la Paris (1919), Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă invită miercuri, 30 octombrie 2019, ora 18.30, la premiera filmului documentar Sabia, Națiunea, Gândul, realizat de regizorul Cristian Amza. Filmul este o producție a studioului Video Art din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, finanțat prin programul dedicat Centenarului României (1918-2018) și Primului Război Mondial. 

 

Filmul a fost realizat cu sprijinul Muzeului Național Cotroceni și Muzeului Național de Istorie a României. Regia: Cristian Amza, scenariul: Petre Otu, comentariul: Petre Otu, Cristian Amza, consultant artistic: Laurențiu Damian, consultanți istorici: Anneli Ute Gabanyi și Petre Otu, producător delegat: Alma Melnic, redactor: Marilena Ilieșiu, directori de imagine: Dănuț Pădure, Florian Varna, muzică originală: Narcis Lupan, sound design și înregistrare voce: Ion Bain, voce comentariu: Corneliu Ulici.

 

Pe latura de vest a Arcului de Triumf din București stă scris textul: GLORIE CELOR CE PRIN VITEJIA ȘI PRIN JERTFA LOR DE SÂNGE AU ÎNFĂPTUIT UNITATEA NAȚIONALĂ, iar pe cea sudică se poate citi: DUPĂ SECOLE DE SUFERINȚE CREȘTINEȘTE ÎNDURATE ȘI LUPTE GRELE PENTRU PĂSTRAREA FIINȚEI NAȚIONALE, DUPĂ APĂRAREA PLINĂ DE SACRIFICII A CIVILIZAȚIEI UMANE SE ÎNDEPLINI DREPTATEA ȘI PENTRU POPORUL ROMÂN PRIN SABIA REGELUI FERDINAND, CU AJUTORUL ÎNTREGEI NAȚIUNI ȘI GÂNDUL REGINEI MARIA

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” - premiera film documentar regina maria, rege ferdinand

Medalioanele Reginei Maria și al Regelui Ferdinand stau la loc de cinste pe Arcul de Triumf. Pe fațada de nord se află medalioanele „Credința” și „Bărbăția” – opere ale sculptorilor Constantin Baraschi și Ion Jalea.

 

„Un film despre un ideal împlinit prin sabia și sacrificiul regelui Ferdinand, prin gândul și dăruirea reginei Maria, prin jertfa fără preget a națiunii române. O evocare, realizată cu mijloacele celei de-a șaptea arte, a unei  perioade de un dramatism aparte, cu alegeri dificile, cu iluzii spulberate rapid, cu înfrângeri și victorii, cu umilințe și cedări, dar cu un final fericit, apoteotic, ca drept răsplată a lui Dumnezeu pentru suferințele îndurate”.  dr. (col.) Petre OTU

 

La 15 octombrie 1922, regele Ferdinand și regina Maria s-au încoronat la Alba Iulia, în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Marele istoric Nicolae Iorga sintetiza semnificația înaltă a acestui eveniment„Astfel, printr-un fericit destin, i-a fost dat regelui Ferdinand să poarte coroana stropită cu mult şi scump sânge, să culeagă după trei sute de ani moştenirea lui Mihai Viteazul”

Se împlinea una din profețiile marelui patriot Nicolae Filipescu, care îi cerea: „Sire, să te încoronezi la Alba Iulia sau să mori pe câmpia de la Turda”. 

 

Prezintă:

Dr. Anneli Ute GABANYI, politolog, Berlin

Prof. univ. dr. (col.) Petre OTU, istoric

Cristian AMZA, regizor

 

Participă:

 

Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele F.D.G.R., Forumul Regional-Regiunea Extracarpatică

ASR Michel de LAUFENBURG  

Alma MELNIC, producător delegat, Studioul Video Art

 

Coordonatorul evenimentului: Aurora FABRITIUS

 

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie