-0.6 C
București
joi, ianuarie 16, 2025

Există capitalism fara expansiune.

Inainte sa dati ochii peste cap prin comentarii, intrebati-va singuri daca există capitalism fara expansiune.

Si nu e nicio ironie sau anecdota cu vreo caracatita care suge sangele, e o ecuatie economica simpla.

Exista sau nu?

Capitalismul nu inseamna cu cat iei tu de la taraba leusteanul, inseamna un proces economic care pune in miscare bani si asseturi in scopul cresterii permanente. Nu exista capitalism in afara acestei relatii.

Capitalul nu este avere, este miscare, investitie. Capitalul inseamna piata. El exista la nivel micro din zorii umanitatii, dar a inceput sa transforme societatea in momentul in care volumele de productie au reusit sa depaseasca cu mult cererea uzuala, de proximitate. Este momentul in care principiile autarhice (izolationismul economic si/sau reglementari feudale) obisnuite au devenit o frână, dupa ce pana atunci contribuisera la acumulare.

Surplusul volumelor a creat piața pe care o intelegem noi acum, a creat instrumentele financiare, bancile, bursele, antreprizele. Surplusul a creat mindsetul capitalist. Surplusul si potențialitatea lui pana atunci suficient de riscante ca sa nu fie o miza. Acesta a modificat fundamental relatiile sociale si economice, a modificat rolul statului si esenta birocratiei, a schimbat scopul intregului organism.

Iar acest surplus este produs in mod dramatic si exclusiv de contactul si mai ales de declansarea exploatarii lumii noi.

Nu de tehnologie, nu de regandirea panzelor de pe corabie sau alte comicarii citesc prin comentarii. Nu de carbuni, nu de revolutia industriala. Primul val care produce prosperitate dincolo de imaginatia si productivitatea late medievală anemică este lumea nouă. Descoperirea lumii noi conduce la tehnologii navale mult superioare si la intregul ansamblu de revolutii tehnologice, nu invers. Prelucrarea si exploatarea acestei bogatii a dezvoltat in sine o stringenta neimaginata pana atunci. Tesatoria nu apare ca si consecinta a unor mii de ani de evolutie tehnologica, este o urgenta produsa direct de volumele si oportunitatile complet noi. Nu ai nevoie de o scula daca n-ai intai necesitatea existentei ei.

Iar pana la momentul aparitiei ei, aceasta necesitate nu existase.

Nu stiu daca intelegeti, lumea noua a schimbat Europa la un nivel inimaginabil. Inchipuiti-va astazi ca descoperim o planeta doldora de minuni pe care o putem accesa relativ usor, socul ar fi similar.  Modul in care aceasta sursa practic infinita ne va modifica societatea si procesele economice ar fi cataclismic. La fel s a intamplat si atunci, cu delay-ul epocii, fireste. Shiftul urias care a distrus definitiv relatiile feudale, al realitatilor geopolitice, al competitiei si al intregului sistem de contexte politice si economice a avut in lumea noua principalul factor.

Lupta pentru ce vine dinspre lumea noua, expansionismul devenit religie de stat, concurenta, relatiile de putere, toate razboaiele europene care devin momdiale (razboiul de 7 ani), totul se transforma fundamental. Mizele se transforma fundamental.

Filozofia, arta, credinta, interogarile teologice, viata privata, perspectivele, totul. Capitalismul este doar unul dintre componentele transformarii. La fel ca si la celealte, sursa sa este aici. Am fi avut capitalism fără lumea noua?

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie