O ceata deasa indusa de anii numerosi ai ambiguitatii predicate constant de „apostolii” neamului.
Confuzia s-a propagat si a cuprins grupuri uriase de cetateni.
In 1990 am pornit ca societate in dihotomia stanga – dreapta. Cu valori de tip colectivist contra setului de valori individualiste.
Unii se regaseau in promovarea unei tranzitii indefinite in contra unei lustratii rapide.
A castigat tabara celor care temporizau luarea deciziilor decisive. Ne-a costat un deceniu de evolutie spre obiectivul comun: bunastarea generala.
Dar, din anul 2000 incoace lupta ideologica s a transformat doar intr-o batalie pentru acapararea resurselor. Aceasta dureaza si in prezent.
Unii vor sa profite de avantajul accesului preferential la resurse, altii vor sa-i inlocuiasca.
Odata definit obiectivul, toate celelalte valori anterioare au cazut in desuetudine. De aici a inceput confuzia in care traiesc cei mai multi romani.
Nu se regasesc in niciun program politic, nu empatizeaza cu nicio forta politica, nu au un salvator sau vindecator al natiunii.
Cu trecerea timpului, dupa experimente de guvernare diverse si mai toate esuate, ceata s-a ingrosat in mintea celor nereprezentati.
Astfel s-a ajuns la un moment de rascruce, amanat cateva cicluri electorale. Inevitabil, cineva a exploatat acest defazaj intre nevoile indivizilor si prestatia guvernantilor.
Pana acum, votul anti-sistem era revendicat de nou venitii in politica, de grupurile scolarizate in laboratoare academice si think-tank uri internationale.
Intre timp acestia s-au integrat in sistem. Iar azi, cand o alta filiera ideologica isi face loc printre optiunile electorale, observam ca multi votanti revin la votul anti-sistem.
Asadar, contradictia este ca primii contestatari ai sistemului traditional de putere politica sunt acum cei care vor sa-l mentina functional.
Aceasta pretentie nu raspunde insa la confuzia alegatorului, fie el manipulat, fie rational. Din contra, o intretine.
Printre multe teme false si frici existentiale, in discursul electoral lipseste claritatea scopului si, implicit, resorturile care i-au impins la vot pe multi nehotarati.
Din acest motiv, cu cat va fi alimentata polarizarea membrilor societatii si se va insista pe lupta de clasa in discursul public, cu atat mai tare va fi exacerbata violenta simbolica. Care nu va duce neaparat la mobilizare in favoarea celui care o propaga.
Frustrarea alegatorului ignorat nu are corespondent in pericole ipotetice. Nemultumirea acestuia este profunda si imediata.
Hic et nunc este singura motivatie pentru cine vrea satisfactia mult asteptata.
Desigur ca acest principiu ar trebui sa-l revizuiasca si cei care astazi au beneficiat in trecut de activarea votului anti-sistem.
Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.