17.8 C
București
duminică, iunie 20, 2021

EXODUL CREIERELOR IGNORATE

Cat spatiu de expunere a avut decizia nefericita a amanarii cooptarii Romaniei in Consortiul european pentru infrastructura de cercetare? Am fost fondatorii proiectului de avangarda pentru laserii de mare putere. Un deceniu s-a lucrat la dezvoltarea unui pilon esential in infrastructura strategica. Si cand urma sa fim parteneri, am fost trimisi acasa. Am pierdut o mare oportunitate pentru tara si nu din cauza unor concurenti mai bine pregatiti. Pur si simplu ne-am incurcat singuri.

“E greu de arătat cu degetul doar către cineva, tocmai pentru că proiectul este de o complexitate pe care noi nu am mai avut-o de gestionat în România până acum, iar eșecul este parțial, pentru că el va fi îndreptat. Ar fi un eșec cu adevărat dacă până în 2023 noi nu am fi parte a acestui ELI-ERIC. Partea de vină pe care o avem și noi, dacă chiar vreți, este mentalitatea. Pentru că noi nu avem încă o bună mentalitate de bună colaborare și încredere în partenerii noștri europeni. Sorin Costreie, reprezentantul special al Guvernului pentru participarea României la ELI-ERIC

Indirect, coordonatorul actiunii guvernamentale ne spune ca dupa 3 decenii am ramas tributari unei mentalitati invechite. Pe care o regasim numai la noi, din toata Europa. Toate celalalte natiuni trecute prin teroarea comunismului s-au vindecat de mentalitatea paguboasa a lucrului de mantuiala si de complexul de inferioritate. Noi insa ne justificam, in mod fals, erorile sau esecurile prin apelul la reprezentari abstracte. Sa nu-i credeti cand spun ca de vina e mentalitatea.

Au fost perioade in istoria noastra recenta cand ne-am depasit conditia de popor autosuficient. Am avut realizari la care au contribuit numerosi oameni capabili: accesul in cluburile selecte ale statelor cu democratie avansata, consolidarea fortei militare ca pilon al securitatii nationale, obtinerea statutului de natiune respectata in organizatii mondiale. Dar ce vedem in ultima vreme? Oricati coordonatori am avea de la o guvernare la alta, ei pastreaza acelasi tipar al neasumarii personale.

Ce inseamna aceasta replica des auzita: “nu se poate ca la altii”?

O mentalitate intretinuta perfid de elitele administrative. O autoflagelare care ascunde un adevar neplacut: nu putem sa ne depasim nivelul de partener de mana a a doua. Desigur ca sunt multi oameni competenti printre noi, dar ei nu ajung niciodata sa ia decizii capitale. Vocea si mintea lor nu razbat prin hatisul infernal de lorzi, nobili si aristocrati ai protipendadei de tip nou. Iar daca sunt si exceptii, acelea vor ramane mici insule intr-o mare  a neputintei. Cati romani au fost sustinuti cu sanse in accederea la varful unor organizatii internationale? Cate actiuni majore de politica nationala sau la nivel mondial au amplificat prestigiul si forta statului roman?

Ironia face ca in timp ce noi pierdem un loc meritat in cercetarea stiintifica europeana, un roman ajunge in conducerea unei agentii dedicate inovarii si inaltei tehnologii.

“Va incurajez sa credeti in sansele voastre pentru ca visele pe care le aveti sa devina realitate. In ceea ce ma priveste, nu poate fi ceva mai frumos decat sa fiu in prima linie a unei mari organizatii europene ce isi propune sa contribuie la schimbarea in bine a omenirii”, Razvan Nicolescu

Fost ministru al energiei, Nicolescu castiga prin forte proprii un loc in aceasta institutie europeana si ii indeamna pe compatrioti sa creada in destinul lor. Undeva, afara, caci acolo e nevoie de oameni care isi doresc sa schimbe lumea. Nu in Romania. Aici nu e nevoie de schimbare decat asa cum vrea fiecare castigator al loteriei alegerilor politice.

Cum era de asteptat, statul roman s-a felicitat pentru realizarea personala a unui individ. Chiar daca acesta activa de 8 ani in mediul privat, complet ignorat in tot acest timp de conducatorii politici. Astfel de oameni sunt peste tot in Romania. Isi gasesc un loc de munca prestigios in alte medii decat cel public si isi vad de treaba. Nu vor fi agreati sa participe la efortul national de schimbare a mentalitatilor pentru ca, ironic, nu corespund modelului promovat de politicieni: maleabil, docil, garantat politic. Mentalitatea neconforma a poporului pe care o mentiona Sorin Costreie nu este decat o scuza falsa pentru conducatorii care intretin cu buna stiinta mediocritatea profesionala si morala.  

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.