22 C
București
duminică, mai 19, 2024

Gabi Stănescu:  ”2019 va fi un an artistic, plin de voioșie și imaginație”

Gabi Stănescu ne-a oferit un interviu telegrafic, plin de căldură muzicală, în pragul unui sfârșit de an, de Centenar. Aceasta ne-a mărturisit prin entuziasmul său molipsitor și prin cuvintele calde credința sa că anul 2019 va fi unul dedicat imaginației, bucuriei, într-un cuvânt – artei.

”Când mă gândesc la 2019 îmi imaginez un an artistic, plin de proiecte minunate și de emoția acelor proiecte ce pot încolți în constiința oamenilor. Traversăm o perioadă cam dificilă pentru conștiință și cultura nu poate fi telegrafică niciodată. Avem nevoie de o dospire fertilă. 2019 va fi un an artistic, plin de voioșie și imaginație”, afirmă artistul Gabi Stănescu.

A fost 2018 un an artistic pentru români?

Anul 2018 a fost timid din punct de vedere artistic, în special istoric, inclusiv istoria muzicală. Părcă am mimat Centenarul în loc să ne bucurăm mai tare de el. Acest mimetism timid ar fi bine să nu-ți găsească locul în 2019. Să privim înainte cu imaginație și să nu uităm și lucrurile bune din 2018. Nu ne oprește nimeni să fim mai ”centenari” în anii ce vor urma.

Ce proiecte ai pregătit pentru 2019?

Orice artist are năzuințe, idealuri, toate la un loc formând un univers artistic necesar artei, harului său alimentat de sentimente. Iarăși invoc timiditatea, dar mulți artișit sunt cuminți. Parcă ar fi modești mobilați lăuntric și nu pot reuși să-și depășească anumite limite. Nu este un reproș, ci un apel la imaginație, proiecte. Cu imaginația noi o ducem bine, cu proiectele mai puțin. Munca, câteodată, nu face plăcere spiritului nostru autohton. Se va pierde în negura vremurilor și acest zeitgeist.

Proiecte mele sunt detinate unui public educat, curios și voioș. Curiozitate și voioșia sunt cele mai alese cuvinte prin care putem caracteriza românii. Așa aș îndrăzni să caracterizez proiectele mele. Cu clemența publicului, desigur!

Știu că munca este importantă pentru tine. Cât de mult trebuie să muncească un artist?

Un om normal vine de la muncă și asta e. Sunt 8 ore. Un artist vine de la muncă și continuă munca acasă. Mereu va face așa ceva dacă se respectă dacă își respectă harul și distincția artistică.

În anul 2019 mi-am propus mai multă muncă. Pentru mine va fi un an artistic plin, sper și boem. Fiecare are nevoie de un sens pentru a-și defini destinul în termeni spirituali. Nu ne putem rezuma la teluric, în special când vorbim despre artă, transcendeță și divin.

Gabi Stănescu, violist recunoscut pe marile scene naționale și internaționale, a colaborat cu importante instituții muzicale românești. Pe langă pasiunea pentru vioară, acesta este atras și de muzica de jazz, având numeroase colaborări cu mai mulți artiști internațioli, printre care Nigel Kennedy și EdvinMarton.

Mai multe detalii despre proiectele sale se găsescpe pagina sa oficială și pe pagina oficială a unui nou proiect inedit în colaborare cu actorul Alexandru Pribeagu – ce poartă denumirea The Fly.ink – Metamorfoza..

Autor: Filimon Dumitru Alexandru

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie