5 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Gigacaloria noastră cea de toate iernile

După ce termină rânduiala firească și punea murăturile și conservele pentru iarnă, în fiecare toamnă târzie, bunica  se așeza la gura sobei tricotând și așteptand venirea primăverii.  Acele ierni deși păreau lungi și geroase, au devenit o amintire plăcută a unei lumi liniștite în care oamenii se încălzeau atât cu trosnitul lemnelor din sobă cât și cu zâmbetul răbdător al bunicilor.

            De atunci și până astăzi ne-au încercat o seamă de metamorfoze, a căror frecvență a fost din ce în ce mai ridicată. Am devenit mai grăbiți, mai obsedați de atingerea obiectivelor zilnice, ne pripim și ne bazăm doar pe instinctul nostru năuc atunci când   trebuie   să   luăm   decizii   și   nu   suntem   conștienți  că,  în   realitate,  suntem superficiali și comozi. Ne manifestăm din ce în ce mai dezarticulat din punct de vedere social și ne place să dăm verdicte radicale tuturor problemelor cu care neconfruntăm:   ”E   criză!!!   E   criză   de   toate   felurile:   politică,   socială,   sanitară, energetică….!!!!!”.

 An de an,   din   noiembrie   și   până   în   aprilie,   problema   încălzirii   locuinței   devine principalul factor de stres.  Indiferent dacă suntem racordați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau dacă folosim soluții alternative de încălzire, coșmarul românilor poartă același nume: gigacaloria. Mai exact prețul acesteia. Conform   reglementărilor   legale   în   vigoare   (Legea   nr.   325   din   2006), responsabilitatea   asigurării   încălzirii   pentru   consumatorii   dintr-o   unitate administrativ teritorială revine autorității publice locale.

            O radiografie a sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică (atâtea câte au mai rămas în țara noastră) ne arată că, pe fondul lipsei de investiții din ultimii 30 de ani, acestea au ajuns să funcționeze cu randamante scăzute, sub  cele  recomandate  de soluțiile tehnice  aplicate  în prezent. Din   cele   peste   300   de   sisteme   de   alimentare centralizată cu energie termică deținute de localități de tip urban în anul 1990, au mai   rămas   funcționale   doar   15%.   Acestea   deservesc   un   număr   de  aproximativ 1.350.000 de locuințe (o pondere de 20% din piață), conform datelor oferite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei la data de 31.12.2020. Astăzi, sistemele de termoficare funcționale din România sunt, cu mici excepții, în pragul colapsului.  

            De   aproximativ   6   ani   de   zile,   la   nivelul   municipiului  Constanța, PSD a reușit să mențină  prețul pentru populație al energiei termice este de 250 lei/Gcal cu TVA pe perioada sezonului rece, o valoare suportabilă pentru consumatorii casnici. Costul real al energiei termice este însă de aproximativ 5 ori mai mare și este acoperit prin subvenția acordată populației

Totuși, după 1990 în majoritatea localităților a apărut un acut fenomen de migrare a consumatorilor de la sistemele centralizate de termoficare către soluții alternative, în special către centrale de apartament pe gaze naturale.  Diminuarea numărului de consumatori a  determinat, în unele localități, scăderea randamentului energetic al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, întrucât cantitatea  de energie  termică vândută  a  fost mai mică, iar pierderile masive, înregistrate pe rețele ce au rămas constante. Astfel, a fost evident că prețul real al gigacaloriei a crescut în tot acest timp.

Ca o concluzie:

            Tarifele ridicate, costurile enorme, datorate pierderilor din rețea și lipsa constantă a căldurii din case, din cauza deselor avarii, au adus mulți oameni în stadiul de a se debranșa de la reţeaua termică a oraşului și nevoiți să se descurce pe cont propriu.

            Probabil că iarna aceasta va aduce cu ea și o mulțime de restanţieri la întreţinere.

            De unde vine prețul gigacaloriei? De ce este rece în apartament?

            Prețul gigacaloriei este suma dintre prețul de producere, tariful de transport și tariful de distribuție și furnizare. Dar prețul final este prea mare comparat cu  veniturile din România. Aici intervine subvenţia. Valoarea acesteia este stabilită în consiliile locale.

            Fiecare locatar poate încerca o reduce a costurile. Pentru a face acest lucru posibil trebuie să avem în vedere izolarea apartamentul și instalarea unui repartitor. În acest caz, taxa va fi percepută numai pentru resursele cheltuite personal. Echipamentul instalat trebuie să fie achiziționat de la o firmă autorizată. Dispozitivul este sigilat de companiile reglementate.

Roxana Dobrescu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.