Am observat că cei care mint des, nu de puține ori, simt un fel de excitare care le oferă totodată senzația de superioritate față de ceilalți.
Totuși, o astfel de persoană se minte cel mai mult pe sine pentru că are mai multe beneficii negative decât pozitive. În primul rând, mințitul, mai ales cel compulsiv (mitomania) denotă dezechilibru psihic.
Unul dintre stadiile dezvoltării din copilărie este cel al mințitului. Deci, a minți des la vârsta adultă, denotă blocaj psihic în acel stadiu din copilărie. Imaturitate.
Copiii mint mai ales când le este frică de repercusiuni. Astfel încât adultul care minte, deși se crede sau vede superior celor pe care îi minte și îi „păcălește”, nu este nimic altceva decât un fricos.
Mințitul, de asemenea, ciuntește stima de sine și, nu în ultimul rând, potențează paranoia: cum poți avea încredere că ceilalti sunt sinceri cu tine dacă tu nu ești cu ei? Prin proiecție, suspicionezi pe toți. Astfel încât nu îți strici doar relația cu tine, ci și cu cei din jur.
Constantin Nica
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.