Ca un cetățean preocupat peste medie de justiție, mă bucur să văd un bilanț al ministrului Justiției la 2 ani de mandat. Nu mă bucur, însă, că din acest bilanț nu aflu nimic din următoarele:
1. Cât de sigură este societatea în raport cu rata infracționalității (a crescut? a scăzut?); ce tipuri de infracțiuni predomină în societate și care sunt posibilele cauze; care sunt soluțiile pe care le propun ministrul Justiției și procurorul general pentru a reduce infracționalitatea?
2. Care este gradul de favorabilitate al legii în țara asta și propensiunea estimată spre infracționalitate – că doar nu a fost reînființat degeaba Institutul de Criminologie și nici Programul de educație juridică nu s-a făcut încă din 2014 de dragul experimentului didactic pe niște elevi din școli și licee.
3. Cum mai evoluează cele 25 de milioane de dosare de pe rolul instanțelor? Câte cauze sunt civile și câte penale? În medie, cât timp așteaptă românii să își soluționeze problemele în instanță și în general, s-au luat măsuri pentru eficientizarea actului de justiție? Spre ex., s-a procedat la o distribuire mai bună a magistraților de la o instanță la alta? S-a extins soluția dosarului electronic care funcționa încă din 2015 doar la Cluj? S-au mai înființat instanțe specializate?
În rest, pe mine una nu mă interesează cu ce se ocupă MJ în mod curent.
de Viviana Anghel
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.