Reprezentanții proiectului „InBestSoil – Evaluarea monetară a serviciilor ecosistemice ale solului și crearea de inițiative pentru investiții în sănătatea solului: stabilirea unui cadru pentru includerea sănătății solului în mediul de afaceri și elaborarea politicilor” anunță debutul proiectului, coordonat de Universitatea din Vigo, Spania, prin intermediul Horizon Europe – programul cadru de finanțe al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare.
Cu un buget de peste 5 milioane de euro, proiectul are 19 instituții partenere din 10 țări, inclusiv din România. Lansarea oficială a avut loc în Zagreb (Croația) la începutul acestui an, în perioada 30 -1 februarie. În cadrul primei întâlniri, partenerii InBestSoil s-au reunit pentru a discuta primii pași ai proiectului care se va desfășura în următorii patru ani, implicând companii private, universități, ONG-uri, asociații de fermieri și alte entități din diferite țări europene.
InBestSoil este un proiect Horizon Europe din programul Misiuni, finanțat în comun de Comisia Europeană în parteneriat cu Guvernele din Marea Britanie și Elveția, cu un buget de aproape 6 milioane de euro (4,6 milioane de euro de la Comisia Europeană).
„Misiunea noastră este să arătăm importanța fundamentală a solurilor pentru bunăstarea întregii planete și să abordăm provocările cu care ne confruntăm în prezent. Solul reprezintă o legătură esențială între problemele globale de mediu, precum schimbările climatice, gestionarea și protecția apei, cât și pierderea biodiversității. În același timp, este o resursă importantă, regenerabilă pentru agricultură, oferind o bază pentru producerea de alimente și alte resurse pentru o economie circulară. InBestSoil își propune să contribuie la dezvoltarea Strategiei UE privind solul pentru 2030, inițiativă care stabilește un cadru și măsuri concrete pentru protejarea și refacerea solurilor și pentru a asigura utilizarea acestora în mod durabil”, a declarat Diego Soto Gómez, cercetător și coordonatorul proiectului InBestSoil din cadrul Universității Vigo.
Totodată, proiectul va încerca să ofere o valoare economică sănătății solului, având în vedere diferitele sale funcții: de la producția de fibre și alimente până la rolul său în conservarea patrimoniului cultural. În acest scop, au fost selectate zone experimentale din toată Europa, unde sunt folosite tehnici eficiente de îmbunătățire a sănătății solului („faruri”). Acestea includ, printre altele, o zonă de luncă spaniolă unde peisajul agro-pastoral este utilizat pentru regenerarea solului degradat de agricultura convențională și o zonă periurbană din Vilnius și Zagreb, unde agricultura îmbunătățește infiltrarea solului și reduce incidența inundațiilor.
Alte zone experimentale includ o inițiativă olandeză care vizează diversificarea producției fermierilor din zonă și creșterea fertilității solului, inclusiv lupini, două mine abandonate ale căror soluri au fost reabilitate și o pădure boreală din Europa în care sunt folosite resturi din industria lemnului pentru a îmbunătăți caracteristicile solului.
Îmbunătățirile sănătății solului și dezvoltarea diferitelor tehnici vor fi analizate în sere, creând un cadru care să permită companiilor să investească resurse financiare în aceste soluții.
Echipa de proiect este una multinațională, cu un background variat în agricultură, cercetare și comunicare. Coordonatorul este Universitatea din Vigo, Spania, responsabilă pentru conducerea și coordonarea proiectului, oferind proceduri clare pentru a asigura un management eficient și o coordonare tehnică. Ceilalți coordonatori ai pachetelor de lucru sunt:
- Zabala Innovation Consulting, Spania – Responsabili de grupurile pentru co-creare, co-inovare și co-învățare.
- Universitatea Politehnică din Cartagena – Evaluarea economică a serviciilor ecosistemice ale solului și impactul intervențiilor pe sol
- FiBL – Institutul de Cercetare pentru Agricultura Ecologică, Elveția – Impactul și scalabilitatea intervențiilor actuale pentru sănătatea solului în Europa
- Universitatea și Centrul de Cercetare Wageningen – Noi modele de afaceri pentru sănătatea solului
- Centrul euro-mediteranean pentru schimbări climatice, Italia – Politică și stimulente pentru a facilita investițiile în sănătatea solului
- June Communications, România – Comunicare, diseminare și exploatare
Ceilalți parteneri ai proiectului InBestSoil sunt Inxenia Desarrollos Tecnológicos – Spania; Centrul de Valorificare a Mediului de Nord – Spania; Fundația Natură Globală – Spania; Facultatea de Agricultură – Croația; Universitatea Mykolas Romeris – Lituania, Institutul de Cercetare Forestieră de Stat „Silava” – Letonia; Jurrius Andreas – Olanda, Agris Sardegna – Italia, LGI Sustainable Innovation – Franța, Udea BV – Olanda, Actyva Sociedad Cooperativa- Spania; Universitatea din Exeter – Marea Britanie.
###
Despre InBestSoil
Proiectul InBestSoil, condus de Universitatea din Vigo și coordonat de cercetătorul Diego Soto Gómez, a început în ianuarie 2023. Prin utilizarea unui model de afaceri inovator, obiectivul InBestSoil este de a crea un cadru pentru investiții în conservarea și restabilirea sănătății solului, prin dezvoltarea unui sistem de evaluare economică a serviciilor ecosistemice oferite de solul sănătos și încorporarea acestuia în modele de afaceri și stimulente.
Acest lucru permite organizațiilor publice și private să elaboreze strategii cu părțile locale interesate și să lucreze în mod colectiv pentru a furniza politici UE, furnizând date, dovezi, instrumente și modele pentru a evalua modul în care investițiile în sănătatea solului pot contribui la tranziția către o rezistență durabilă și pe termen lung a solului.
Proiectul se va derula pe o durată de 48 de luni, având un buget de peste 5 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon Europe. Acesta va implica 20 de parteneri din 10 țări cu profiluri foarte diferite – universități, întreprinderi mici și mijlocii, consultanță, fermieri, ONG-uri și alte entități.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.