20.6 C
București
duminică, mai 19, 2024

Inchis adica pa! Complet.

Ceea ce noi numim cu mandrie batalia de la Marasesti, pentru nemti, in planurile lui Mackensen si apoi in documentele lor oficiale, s-a numit – mi-ar fi placut sa-mi aduc aminte in germana, suna ca o rezectie de os femural fara anestezie – „Operatiunea de strapungere a frontului rusesc (sic) dintre Putna si Şuşiţa”

Adica toponimiile vietuirii omenesti au fost inlocuite cu repere geografice, stiinta inregistrand denumirile celor doua râuri – Putna si Şuşiţa – dar nu si ca pe-acolo s-ar fi sedentarizat niste bipezi. Era cumva in spiritul epocii. Marile expeditii geografice cautasera prin coclaurile neumblate ale lumii izvoarele Nilului sau pasajul de Nord Vest, nu chestii nerelevante ca asezarile inuitilor sau granitele de care nu pasa nimanui ale unor hutu si tutsi. Oamenii care misunau locurile erau secundari.

Au trecut 100 de ani. Pentru ca pe teritoriile de la nord de fluviul care izvoraste din Padurea Neagra si se varsa hat, departe, in marea cea inselatoare de la marginile Asiei, a izbucnit in 2020, anul de la nasterea domnului nostru, o pandemie…

S-au luat hotarari energice. Prin Pricaz de ministru s-a inchis Horeca. Si altele, dar aici stiu io. Inchis adica pa! Complet. Ce credeti ca e nevoie ca sa te poti incadra la masurile compensatorii anuntate – adica ajutorul pentru sustinerea angajatilor, nu ca sa-mi iau io inca un seria 3?

Pai e nevoie sa demonstrezi ca epidemia a produs scaderea vanzarilor.

Stai putin, cum?

Da, ce nu pricepi – adu-ne bilantul si balanta pe ianuarie si februarie 2019 ca sa le comparam cu cele din 2020, plus orice act doveditor pentru scaderea incasarilor ca efect direct al situatiei de sanatate publica.

Stai, mi s-a innodat limba cu creierul de mi-am simtiti gustul amintirilor, pai…, mai, dar tocmai ne-ati inchis, stiti, adica ce sa mai demo…?

Urmatoooorul!

Va rog io, o secunda, ce treaba au balanta si bilantul din ianuarie si februarie?

Domnu’, vad ca aveti timp de pierdut, noi nu pentru ca muncim ca voi sa stati acasa, haideti, bilantul, balanta, acte doveditoare ale rezervarilor anulate, declaratie completata ca va incadrati intr o situatie de urgenta, haideti…

Pai daca ne-ati inchis, ce sa va mai demonstrez? Io nu va cer ajutor pentru ianuarie si februarie, ci incepand cu momentul in care NE-ATI INCHIS .

Ce documente despre anularea rezervarilor? Trebuia sa inregistrez telefoanele clientilor? Sa am fisa stampilata de ANAF cu poza atasata cu „rezervat” pe fiecare masa?

Ce declaratie sa mai dau din moment ce Ordinul de Ministru prin care inchid este declaratia in sine?

Si daca bisnisu meu a mers mai bine in ianuarie – februarie curent decat anul trecut? Ce treaba a avut pandemia cu asta? In ianuarie si februarie au fost luni normale!

Si chiar daca ar fi avut – aceste documente VOI LE AVETi! Ca sunt depuse! De ce, nu vi le comparati singuri? Fa click, click de trei ori pe mouse si le gasesti! De ce sa ti le mai aduc?

Ah, sa nu uit…

Credeai ca ti se livreaza 75 la suta din salariul angajatului? Esti usor surd sau te faci ca nu auzi, statul sustine 75% din 75% din salariu! Nu te freca la ochi, Ia o textual – nu 75 la suta din salariu, ci 75 la suta din 75 la suta! Restul tu cu ce blugi si tigari reusesti sa vinzi in scara blocului.

Si nu acu, ci la 30 de zile dupa ce se aproba dosarul!

Care inca nu s-a aprobat nimanui.

Nemtii stiau ca intre Putna si Şuşiţa locuiesc oameni. Dar de neam al dracului ce sunt au hotarat sa ignore aspectul asta. Ii incurca. Trecand ca prin branza in 916 prin ceea ce localnicii denumeau Romania, nu erau siguri ca sedentarizarea nomazilor era ceva definitiv.

Si-au vrut ca in Istorie sa ramana macar un parametru clar, usor de identificat. Niste cursuri de apa.

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie