Era inevitabilă schimbarea de generații, și nu doar în politică, ci în toate domeniile. Inclusiv în medicină. Nu asta este problema, fenomenul este firesc și, până la urmă, are legătură cu biologia. Ce este înspăimântător în ultima vreme privește violența schimbării. Nu mai este o înlocuire, este o luare în posesie a unui domeniu. Iar luarea în posesie nu mai are legătură cu valoarea celui care înlocuiește, ci doar cu interesele celor care îl propulsează pe înlocuitor. Problema, prezentă peste tot în lume, în România este agravată de lipsa celor cinci milioane de români, plecați să lucreze afară, din motive economice. Este o lipsă de cinci milioane de oameni din baza de selecție a înlocuitorilor, indiferent de domeniu. Această lipsă se vede. Inclusiv în această schimbare violentă de generații. Cei absenți ar fi jucat rol de moderator al acestei reacții sociale violente.
O țară, un partid, un domeniu de activitate, o școală, o Universitate, un teatru, nu sunt un start-up. Un start-up poate eșua fără probleme, cum la fel de bine poate reuși fără probleme. Impactul eșecului este limitat, dacă ne referim doar la eșec. Eșecul unei schimbări într-un domeniu vital pentru viața unei națiuni este un lucru dramatic, cu consecințe pe termen lung. Mai mult, un start-up nu este un generator de violență. El nu prin violență se impune pe piață, ci prin creativitate, prin capacitatea de a satisface niște nevoi. Schimbarea violentă generează instabilitate în sistem, oricare ar fi el, sistemul, și nu satisface un interes public, o nevoie socială.
Acesta este sensul ”luării țării înapoi”: o schimbare violentă a tuturor ierarhiilor și mecanismelor de selectare și de promovare a elitelor politice, economice, profesionale,. culturale, etc. Preluarea ostilă a tuturor instituțiilor publice. Supunerea lor unor interese pe cât de private, pe atât de ilegitime.
Doar că violența naște mereu violență.Și de aici orice este posibil. Pentru că dacă acceptăm că violența este un instrument legitim al schimbării, atunci ea nu va mai fi monopolul unui grup: se va ”democratiza”, toată lumea se va simți liberă s-o folosească.
de Constantin Gheorghe
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.