Cine va produce hrana de mâine în Europa? Numărul foarte mic de fermieri tineri, cu vârsta sub 35 de ani, constituie o provocare pentru tranziţia agricolă şi securitatea alimentară, au avertizat marţi mai mulţi specialişti francezi şi europeni care au participat la o masă rotundă pe acest subiect organizată la Paris, transmite AFP.
„Există discrepanţe mari între statele membre, dar, în medie, doar 5% din fermieri au o vârstă mai mică de 35 de ani în Europa”, a declarat marţi Maria Fuentes Merino, coordonatoarea Comisiei Europene pentru politici de dezvoltare rurală în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).
În Europa, Austria, Polonia şi Slovacia sunt cele trei ţări care au cele mai bune performanţe când vine vorba de înlocuirea fermierilor ieşiţi la pensie. Franţa, cu doi fermieri înlocuiţi la fiecare trei ieşiţi la pensie, se situează pe locul patru, susţine Ministerul Agriculturii din Franţa.
Însă reorientarea tinerilor spre sectorul agricol este frânată de o mulţime de factori, începând de la veniturile insuficiente generare de vânzarea de produse agricole, trecând prin lipsa accesului la terenuri agricole şi până la posibilităţile de finanţare, susţine Maria Fuentes Merino.
O dovadă a decalajului care există între Franţa şi restul UE, în contextul în care Comisia Europeană propune ca în următoarea Politică Agricolă Comună europeană (2022-2027) un procent de 2% din valoarea plăţilor directe să fie alocată pentru instalarea tinerilor fermieri, este faptul că sindicatul francez al tinerilor agricultori (JA) ar dori să obţină un procent de 4%.
Recent, vicepreşedintele JA, Aurélien Clavel, a denunţat sistemul actual de atribuire a subvenţiilor europene la hectar, pe care l-a calificat ca fiind unul „otrăvitor” deoarece „favorizează extinderea exploataţiilor şi defavorizează tinerii care au mijloace mai modeste”. Clavel a recomandat ca subvenţiilor să nu mai fie acordate în funcţie de hectare ci de activitate.
„Nu vom putea schimba întregul sistem de pe o zi pe alta”, răspunde prudent eurodeputatul Jérémy Decerle, din cadrul grupului Renew Europe. Cu toate acestea, eurodeputatul s-a pronunţat în favoarea unei „adevărate politici progresive” de sprijinire care să ajute la instalarea „la scară europeană” a tinerilor fermieri pentru a evita o catastrofă demografică.
De asemenea, este nevoie de un sistem de transmitere a exploataţiilor agricole, a apreciat preşedintele JA, Samuel Vandaele. Acesta a subliniat că ar dori o „lege funciară pentru a favoriza accesul tinerilor la terenurile agricole”.
În acest domeniu, preţurile s-au dublat în ultimii zece ani în Franţa, chiar dacă, în medie, sunt mai scăzute decât în restul Uniunii Europene.
Pentru a putea „elibera” terenurile agricole de către fermierii care au depăşit vârsta de pensionare, Guvernul francez mizează în special pe o reformă care ar trebui să garanteze o pensie de cel puţin 1.000 de euro fiecărui şef de exploataţie agricolă care are o carieră completă.
În prezent numeroşi fermieri în vârstă continuă să primească subvenţii PAC şi amână ieşirea la pensie, apreciind că pensiile sunt prea mici, spre disperarea Guvernului de la Paris.
AGERPRES
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.