Înțeleg că nu mai avem nici șoferi de camioane. Și că va trebui să importăm din Filipine, Nepal și de nu mai știu pe unde. Doamne ferește și apără! Nu sunt suficienți demenții noștri pe șosele? E nevoie de alții, care habar n-au de condus în condițiile de aici? Bine, trecem…
Unul dintre motivele acestei crize este costul ridicat al școlii de șoferi, cost pe care trebuie să-l suporte ”aspirantul”. Este vorba despre mai bine de o mie de euro. Cost identic cu acela din Franța, care are și ea probleme similare. Doar că francezii au găsit și o soluție. Parțială, dar soluție. Și ei au armată de profesioniști. Dar și un soi de Serviciu Civil, ceva de genul Gardă Națională. Și au făcut o șmecherie, pornind de la măsurile anti-radicalizare și de combatere a criminalității în cartierele dificile, cele dominate, practic, de pegră: traficanți de droguri, hoți și celelalte, și unde moscheea ține loc de Primărie și de serviciu social.
Adică băieții au zis să spargă găștile. Îi vânează pe cei mai căpoși, și îi pun să aleagă: mititica, sau șase luni în bocancii statului, militărie, disciplină, aia, aia. Serviciul ăla civil e, de fapt, al Armatei, încadrat cu militari. Iar odată ajunși în respectivii bocanci, momeala este…carnetul de conducere! Dacă sunt cuminți, fac școala de șoferi pe banii statului! Ceea ce, pentru aceia care chiar vor să muncească, este mană cerească! Mulți nu pot fi angajați, pentru că nu au cu ce se duce la muncă! Nu au acces la transport în comun, trebuie să folosească mașina personală.
Iar cei care obțin carnetul în Armată sunt încurajați să facă și un stagiu în rândul trupelor regulate. Nu foarte lung, dar suficient pentru ca Armata franceză să aibă o rezervă de ”cadre”, la nevoie. Și pentru asta nu e nevoie, totuși, de mari cheltuieli. Din câte știu, programul a dat rezultate mulțumitoare. Pe ei i-a dus capul. Pe noi nu ne duce. Pentru că nu ne interesează cu adevărat să găsim soluții problemelor. E mai simplu să debitezi lozinci.
de Constantin Gheorghe
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.