33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Întrebarea este câte construcții nu or avea defecte de proiectare și de construcție, câte or fi construite cu materiale de proastă calitate sau folosite la limita de rezistență.

Hard Rock Hotel, în construcție la New Orleans, s-a prăbușit din senin. Cel puțin un mort, 18 răniți, trei dispăruți. De ce? Pentru că se mai întâmplă și lucruri de acest gen, chiar și în țări dezvoltate, care le au cu astea de veacuri, au experiență în proiectare, în știința materialelor, tehnologii pe măsură. Doar că știți cum e: Diavolul se ascunde în detalii. Poate că, din motive economice, au mers cu partea de rezistență la limită, să economisească materiale scumpe. Poate că au folosit forță de muncă necalificată, prost plătită, care și-a băgat picioarele în normele de construcție. Poate că, undeva, un proiectant a băgat o cifră aiurea în programul de proiectare. Poate că nimeni n-a verificat serios proiectul. Motive pot fi cu duiumul. Nu este unul singur, de fapt, ci o acumulare de erori și de derogări de la norme.

Întrebarea este câte construcții nu or avea defecte de proiectare și de construcție, câte or fi construite cu materiale de proastă calitate sau folosite la limita de rezistență. Soluții? Habar nu am. Dar Dereglementarea, în toate domeniile, produce tot mai des astfel de consecințe. Iar Boeing și relația firmei cu autoritatea de reglementare, FAA, este exemplară pentru ceea ce face derogarea de la separația între organismul de reglementare și domeniul reglementat. Vom tot auzi de astfel de lucruri, pentru că logica maximizării profitului produce așa ceva.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie