7.6 C
București
luni, decembrie 9, 2024

Ironia acestui an tumultuos

Ironia acestui an tumultuos si marcat de crize sistemice diverse este ca in timp ce omenirea sarbatorea relaxarea post pandemica, veselia si eliberarea din chingile constrangatoare ale disciplinei sanitare impuse prevestesc, mai curand, o tragedie antica.

Oriunde pe mapamond se observa oboseala cronica a sistemelor politice traditionale.

Chiar daca nu sunt transformari bruste si ample, multe societati asezate sunt impinse spre conflicte ireconciliabile intre forte interne centrifuge.

Categorii vaste de cetateni din state democratice stabile se ataseaza unui curent ideologic transformator. Fie ca-l denumim suveranist, izolationist sau conservator.

La scara mare si gandind strategic, vedem o tulburare profunda in multe spatii geografice. Miscarea surda de contestare a echilibrului politic traditional a capatat tractiune globala. Nu este neaparat o constientizare a multimilor, ci mai curand, o neliniste generala provocata de cauze comune.

Saturatia politica este evidenta in multe state democratice. Acestea sunt sub o presiune teribila de vartejul autodistrugator al modelului politic occidental in care competitia duce la o spirala neincetata de anulare a adversarului.

Fiecare ciclu electoral consolideaza fenomenul de radicalizare a fortelor si o departare tot mai accentuata de centrul axei politicii traditionale.

Predispozitia lumii democratice spre echilibru si estomparea extremelor oblitereaza anticiparea pericolelor si mentin convingerea conducatorilor ca orice schimbare survenita prin alegeri democratice este controlabila.

Totusi, masa celor nemultumiti creste si se va amplifica in urma efectelor crizelor tot mai profunde care afecteaza structural viata multora.

Spre deosebire de tari unde perpetuarea la putere a unor dinastii politice blocheaza orice curent de opozitie, in statele democratiei liberale libertatea alegerilor electorale ofera un instrument util celor care prefera anularea trecutului recent. De aici apar semnele unor schimbari tot mai rapide ale guvernantilor.

Si chiar daca unii revin la putere pe fondul vesnicei nemultumiri a votantilor realitatea nu mai este aceeasi.

Radicalizarea publicului, cumulata cu lipsa de solutii pentru cei multi, impinge la si mai multa demagogie si promisiuni fara acoperire.

Asa se intampla in Italia sau Israel unde fortele de dreapta se radicalizeaza odata cu votantii lor. Iar stanga este si ea obligata sa pluseze pentru a recupera terenul pierdut sau chiar pentru supravietuirea politica.

America se va alinia si ea la noul model de exacerbare a divizarii interne.

Cel mai probabil, presedintele democrat J. Biden nu va reusi sa opreasca furia multimilor care vor reface, dupa nici doi ani de la precedentele alegeri, majoritatea republicana in ambele Camere ale Congresului.

Si nu doar acolo, ci si la nivel local. Pentru presedintele Biden martea alegerilor (midterm) poate fi martea neagra din cauza careia pot urma doi ani de suferinte interne, dar si de schimbari in politica externa.

Ce relevanta are acest rezultat pentru noi? Pe de o parte este un semnal consolidat al fenomenului de surmenaj societal care va cuprinde multe tari din spatiul transatlantic.

Pe de alta parte, prezinta un risc sistemic pentru orice alianta de state care impartasesc aceleasi valori si mecanisme ale statului de drept.

Romania face si ea parte dintr o comunitate senzitiva la evolutiile interne ale statelor puternic dezvoltate.

Cand acestea sunt tulburate intern, apar blocajele decizionale si semnele unei reorientari strategice in alte coordonate decat cele favorabile noua.

Consecinta este un efect de domino care va amplifica si la noi incertitudinea interna si vulnerabilitatea la amenintari externe.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie