33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Istoria nu e despre amanuntele picante de pe Netflix

Toata lumea de pe facebook a devenit experta in hasidism. Aia de la Netflix, mirosind ocazia, au mai bagat rapid doua seriale si un documentar. Ca de la stadiu de privitor sa poata izolatu sa se declare expert cu diploma. Deja se foloseste terminologia specifica, se fac analise de profunzime, comparatii, ce sa mai, lucrurile nu mai au niciun secret pentru nimeni. Au dat astia pe Netflix, gata, e obvious totul. Ce ne place noua cel mai mult. Sa ni se maseze cateva biblioteci ca pe piure si sa ni se serveasca gata mestecat. Tu doar sa ragai la televizor. De fapt asta a fost efectul Discovery de la inceput. Popularizarea vulgara nu a educat moderat, asa cum isi propusese, ci a transformat ignorantii de educatie.medie in fini observatori si analisti ai fenomenelor globale. Iar domeniul principal de contagiune al expertizei televizionistice a fost Istoria. E cea mai la indemana. Poti sa emiti cate pareri vrei, nu te pune nimeni sa demonstrezi ceva – vreo formula ca-n economie sau sa explici vreun proces metabolic ca-n medicina. It s easy.

Asa, ca de la unu care cica e profesor se istorie. Sa diseci hasidismul fara sa intelegi nimic din contextul, premisele, motoarele, cauzele, fermentii de toate naturile care l-au produs si sustinut dar sa emiti tot felul de expozeuri sforaitoare despre el e opseudo-stiinta care produce doar mila. Sa analizezi ultraortodoxismul iudaic din afara istoriei evreilor, a antisemitismul si traumei (reala sau doar simbolica) produsa de acesta e cel mult amuzant. Sa -l compari cu contexte actuale sau locale si sa te mai crezi si destept si revelat facand asta, un fin si scrutator vizionar, e deja de rasul lumii. Dezmembrarea expertilor si a expertizei stiintifice nu a inceput cu d alde Trump. El a fost doar un efect. A inceput cu inflatia de experti.

Istoria nu e despre amanuntele picante de pe Netflix, oricat ar parea de atractive. E despre.procese vaste ale societatii. E un lant de cauzalitati, o structura extrem de complexa care te invata in primul rand ca a judeca secundele in lipsa intelegerii secolelor e ca si cum ai crede ca poti sa faci o operatie pe cord deschis doar pt ca stii cam pe unde e inima. Iar oroarea lumii in care traim vine si din faptul ca ne credem, generatie dupa generatie, toti niste chirurgi…

de Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie