38.6 C
București
vineri, iulie 12, 2024

Istoria trupei The Rolling Stones, prezentată în câteva date cheie

Cu ocazia lansării vineri a albumului „Hackney Diamonds”, primul material discografic cu piese originale lansat de trupa The Rolling Stones după o pauză de 18 ani, AFP a publicat un articol dedicat datelor importante ce au marcat istoria legendarului grup britanic, care face lumea întreagă să danseze de peste 60 de ani.

12 iulie 1962: Rollin’ Stones, o trupă de prieteni cu vârste sub 20 de ani, a susţinut primul său concert la Marquee Club, un club de jazz din Londra, care nu mai există în prezent.

1964: primul lor album, „The Rolling Stones”, s-a bucurat de mare succes în Regatul Unit.

1965: „(I Can’t Get No) Satisfaction”, cântec compus de Mick Jagger şi Keith Richards, propulsează acest grup rock în universul marilor artişti ai industriei muzicale.

29 iunie 1967: Keith Richards şi Mick Jagger sunt condamnaţi la închisoare cu executare după ce au consumat amfetamine în locuinţa primului. În urma unei mobilizări a publicului, pedeapsa chitaristului a fost anulată, iar cea a solistului comutată în închisoare cu suspendare.

2-3 iulie 1969: cofondatorul trupei şi multi-instrumentistul Brian Jones a fost găsit decedat în piscina casei sale la puţin timp după ce fusese concediat din trupă.

6 decembrie 1969: un concert la Festivalul Altamont din California s-a transformat în revoltă; un spectator a fost înjunghiat în faţa scenei. Pentru unii dintre purişti, cea mai bună perioadă a trupei britanice s-a încheiat în acea seară.

1970: un student de la o facultate de design din Londra a conceput contra sumei de 50 de lire sterline logoul „Big Red Mouth”, devenit ulterior un simbol celebru al trupei britanice.

19 februarie 1985: Mick Jagger lansează primul lui album solo, „She’s the Boss”, însă acea aventură solitară nu a afectat viitorul formaţiei. Keith Richards îi dă replica printr-un album solo propriu, „Talk is cheap” (1988), care, datorită succesului său, pune capăt „celui de-al treilea război mondial” dintre cei doi foşti colegi de clasă, care continuă să se înţeleagă de atunci precum şoarecele şi pisica.

1995: Microsoft cumpără cu mai multe milioane de dolari drepturile pentru „Start Me Up” cu ocazia primei campanii publicitare organizate pentru promovarea sistemului de operare Windows.

8 februarie 2006: peste 1,5 milioane de spectatori asistă pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro la un concert gratuit al trupei britanice.

25 martie 2016: The Rolling Stones devine prima trupă occidentală care susţine un concert pe insula comunistă Cuba cu ocazia unui spectacol gratuit la Havana.

2022: formaţia britanică celebrează 60 de ani de la înfiinţare printr-un turneu în Europa fără toboşarul Charlie Watts, decedat în 2021.

20 octombrie 2023: lansarea celui de-al 24-lea album de studio al trupei, „Hackney Diamonds”, care conţine şi câteva colaborări cu staruri de prim rang ale industriei muzicale, precum Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga şi Stevie Wonder. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie