Luna aceasta am început-o într-o altă țară, în privința căreia nu aveam așteptări prea mari, dar care s-a lăsat descoperită în toată splendoarea ei… izvorâtă din simplitate, seninătate, armonie arhitecturală, natură îngrijită și curățenie. Slovenii nu sunt firi vesele, în schimb sunt calmi…chiar și când au greșit, tot calmi rămân de ca și cum n-ar fi o problemă, fără urmă de regret…Este și acesta un mod de viață, dar continui să-l prefer pe cel cu o paletă mai diversificată de emoții, mai intens, mai puțin amorțit, care-ți menține sângele dansând.
Motivul pentru care am poposit pe aceste meleaguri a fost Cupa mondială la Taekwon Do, la care sportivii români s-au clasat pe locul 8 prin numărul de medalii câștigate, fiind 56 țări participante.
Steagul național a fost purtat cu onoare pe podium, inclusiv de 2 constănțeni, membrii ACS Poseidon, Popescu Viorel (40 ani) – argint & Papazian Lucian (15 ani) – bronz, despre care nu veți afla din media, nici locală și nici națională, pentru că nu este un sport din categoria celor care ne-am obișnuit să suscite interes…(fair-play?!??)
Constanța a avut în total 4 participanți, Mitreanga Bogdan & Mitreanga Robert Mihai (tată și fiu, împărtășind o pasiune comună pentru acest sport, la același club sportiv), pe lângă cei doi menționați anterior. Fiind la prima participare la un astfel de campionat, automat șansele de a te clasa în primii 3 la oricare din probe sunt mai scăzute decât în țară, unde au strâns deja medalii din toate categoriile. Când concurezi cu Israel sau Tadjikistan, unde mentalitatea de luptător este activată la naștere și rămâne pornită și hranită zilnic de cotidianul specific, nu-ți vine ușor să-ți calibrezi motivația cu a celuilalt, neavând aceeași sursă…
Chiar și în calitate de supporter, te conectezi la atmosfera de competitivitate constructivă, fără discriminare, și ajuți pe oricine în secunda 2 (fără să te gândești că este ungur sau ucrainean și că în alte circumstanțe ar interveni o altă doză de subiectivism).
Ți se umezesc ochii când vezi luptători dârzi pe tatami, care-și dau cordiali mâna la finalul meciului, fără resentimente, și apoi își reiau rolul de părinți iubitori, dispuși să facă fețe hazlii pentru copiii lor doar ca să-i “fericească” ! Solidaritatea față de conaționali îți curge prin vine și îți reîmprospătezi speranța într-o conviețuire pașnică, bazată pe reguli de bun simț, în care ne obținem câștigul prin muncă consecventă și dorința de autodepășire, respactându-ne și colaborând așa cum numai specia umană este capabilă…
Mi s-a părut firească prezența feminină din ce în ce mai numeroasă, egalitatea de șanse fiind evidentă.
Categoria 46+ (ani) m-a surprins plăcut, atât la femei, cât și la bărbați, demonstrând că Taekwon Do este un stil de viață, nu doar o formă de arte marțiale. Luptele la această categorie sunt similare cu cele de samurai, începând cu duelul vizual, continuând cu lovituri de tatonare și trenând până ce 1 din 2 decide să definitiveze scorul, factorul rezistență având un aport semnificativ. Iar la tuluri, nu simt nevoia să-i urmărească fiecare mișcare a adversarului, ci execută cea mai bună variantă de tul de care sunt capabili și apoi așteaptă demn decizia juriului, experiența vastă scutindu-i de alt gen trăiri. Și se bucură sincer pentru reușita celuilalt, acceptând că n-a fost ziua izbândei sale, râzând împreună ca-ntre prieteni.
Centrul sportiv gazdă, Bonifika, uimitor ca dotări, organizare și componență, a demonstrat imunitate față de tot ce caracterizează un război…și își urmează scopul de a susține pluriforme de mișcare pentru toate vârstele, calitatea vieții fiind primordială. Pensionarii sloveni, alergând pe mal sau rulând cu rolele pe pista de biciclete, sunt exemple practice a ceea ce ar putea însemna bătrânețea și pentru noi…
Sunt multe de consemnat…vă invit însă la trăirea a cât mai multor ieșiri din zona de confort – merită!
Cristina Papazian
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.