După cum spune teoria economică, devalorizarea unei monede naționale(în cazul nostru leul) înseamnă stimularea exporturilor, pentru că ieftinește marfa produsă local, și reducerea importurilor, din cauza scumpirii produselor importate. Să mergem mai departe: stimulăm exporturile, devalorizând leul. Dar cum noi nu mai producem local mare lucru, multe dintre cele mai multe dintre produsele exportate au în componență importuri de completare. Care, surpriză, surpriză, anulează, în cel mai bun caz, avantajul de preț dat de devalorizare. Mai mult, pot mări și deficitul extern. Ce luăm pe mere dăm pe pere. Și dacă avem noroc nu venim cu bani de acasă!
Ce vreau să spun? Variațiile cursului de schimb, într-o bandă îngustă, de o parte sau de alta a unei valori de referință, nu este o nenorocire. Jocul este suficient de neutru pentru a nu avea efecte asupra economiei.
de Constantin Gheorghe
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.