6 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

LA GRANIȚA UNOR FOSTE IMPERII

Un document pe care l-a obtinut profesorul de relatii internationale Dan Dungaciu surprinde o situatie necunoscuta publicului din Romania si, din pacate, trecuta sub tacere de autoritati. La o audiere in fata unei comisii parlamentare, ministrul ungar de externe enumera mai multe provocari in contextul pandemiei si al schimbarilor spre o nouă ordine mondială. Iata una dintre ele:

”A şasea provocare este reprezentată de incongruenţa dintre graniţele statului ungar şi cele ale naţiunii maghiare, aspect ce ţine de competenţa Comisiei de Securitate Naţională…Însă există din păcate ţări unde, în miezul politicii de guvernare, se află instigarea împotriva maghiarilor, exercitarea de presiuni asupra comunităţilor maghiare. Fiecare maghiar este răspunzător pentru fiecare maghiar, aceasta este baza politicii naţionale a guvernului ungar”.

Dupa atatea decenii de pace si intelegere, de parteneriat in UE si NATO, Guvernul de la Budapesta continua sa acorde atentie speciala granitelor si vecinilor care i-ar discrimina pe maghiari. Este o retorica recurenta in doctrina de politica externa a Ungariei.

In aceleasi temeri, apare si mentionarea partidului AUR ca extremist si xenofob, intr-o perfecta linie de gandire suprapusa cu cea a guvernantilor de la Bucuresti. Paradoxal, Bucurestiul pare sa aiba multe puncte comune cu politica suveranista a premierului ungar Orban (aflat intr-un sincronism evident cu Moscova), desi in discursul public se dezice de acesta.

Sa ne pregatim, asadar, si de alte provocari. La cateva sute de kilometri de granita estica se maseaza trupe de razboi. Rusia sustine ca avea planificat un exercitiu militar major chiar la frontiera estica a Ucrainei, la punctul de contact cu regiunile separatistilor pro rusi.

America si Uniunea Europeana sunt ingrijorate de escaladarea unui posibil conflict regional. Mai curand, Statele Unite par sa fie preocupate si implicate in protejarea securitatii Ucrainei. In schimb, Germania si Franta lasa impresia ca nu vor coopera in plan international si nici in interiorul Uniunii Europene pentru detensionarea sau stoparea unui eventual conflict. Sa nu ignoram aceste desfasurari de trupe si arme strategice pentru ca am putea avea surprize neplacute. Dupa ce am vazut cum s-a terminat incursiunea trupelor rusesti in Georgia sau in Crimeea, nu este deloc o fantasmagorie sa ne trezim cu Federatia Rusa ca vecin.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie