33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

La nivel principial ne indreptam fie spre un blocaj constitutional, fie spre o fortare a unei decizii prezidentiale.

Sa admitem ca textul constitutional este respectat mecanic. Ce ar insemna acest lucru? Ca o majoritate parlamentara poate sustine un candidat de premier care ii confera dreptul presedintelui sa-l desemneze. Cum se asigura/garanteaza aceasta majoritate atunci cand compozitia politica rezultata din alegeri se transforma fie prin demiterea unui guvern, fie prin formarea de noi grupuri parlamentare? Acest aspect lipseste din indrumarea CCR. In cazul concret al celor patru guverne demise nimeni nu poate prezenta o dovada a unei majoritati efective. Prin urmare, la nivel principial ne indreptam fie spre un blocaj constitutional, fie spre o fortare a unei decizii prezidentiale.
Impasul presupune o cautare perpetua a unei majoritati politice pana cand se incheie mandatele parlamentare. Decizia fortata va fi lansarea unei propuneri de premier, consultarea intentiei partidelor de sustinere a acestuia si confirmarea sa prin declaratii publice.

de Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie