In timp ce la noi viziunea strategica se opreste la termenele scurte tintite de conducatori pentru depasirea unor obstacole si capcane personale, in lume se poarta razboaie vizibile si, mai ales, invizibile care ne vor afecta viitorul.
In asemenea masura incat zbaterea politicianista si planurile actorilor in roluri politice devin efemeride prin comparatie cu strategia nationala de securitate americana sau cu planul milenar chinezesc de dominare a lumii.
Sa urmarim cu interes, desi in presa autohtona si societatea romaneasca este foarte dificil sa obtinem cunostinte si analize de calitate, cum se pozitioneaza marile puteri in reconsiderarea ordinii mondiale constituita dupa cel de al 2-lea Razboi mondial si incheierea Razboiului rece.
Nici macar agresiunea Moscovei in Ucraina nu este judecata si explicata ca un factor perturbator explicit in reorganizarea sferelor de influenta globale, un concept caduc din perspectiva lumii democratice moderne, insa extrem de pretuit in randul puterilor autocratice emergente.
Probabil ca va este dificil sa sesizati proiectia hegemonica a Chinei ca pretendent viabil la definirea noii lumi multipolare.
Un indiciu la indemana poate fi revenirea conducerii politice de la Beijing la epoca maoista a conducatorului etern.
Expresia preferata a primului lider comunist chinez „politicul porunceste armelor” este pe deplin insusita si aplicata de discipolul sau Xi Jinping, omul din Hebei, care a pus capat luptei intre clanurile celor din Beijing si Shanghai.
Xi (70 de ani) este „chinezul secolului” o titulatura care inspira ingrijorare in America pentru ca viitorul relatiei intre cele doua puteri s-a dezechilibrat major dupa politica agresiva care a marcat mandatele anterioare ale liderului chinez.
El este cel care a preluat puterea de la reformatorul Hu Jintao si apoi l-a desfiintat public prin umilirea sa in vazul tuturor participantilor la Congresul partidului.
El este cel care a zadarnicit o lovitura de palat a „bandei celor 4” pe stil nou, prin care Bo Xilai urma sa devina liderul suprem, in 2012.
El a pornit campania anticoruptie care s-a incheiat cu epurarea totala a adversarilor politici si a suspectilor cu pretentii la tronul de „print rosu”.
El a conceput strategia controlului exhaustiv asupra populatiei si vanatoarea de agenti secreti imperialisti care saboteaza planul de cucerire a lumii.
El a schimbat status-quo-ul de decenii in relatia cu SUA prin care Taiwanul ramane autonom, dar niciodata recunoscut oficial.
Iar acest al treilea mandat, primit in aplauzele fortate ale membrilor inalti din partidul comunist, reprezinta un avertisment mai important pentru exterior decat pentru cei din interior.
China se inarmeaza decisiv. Tehnologic, economic, informational si militar. Nu se mai preocupa de cucerirea ingaduintei capitalistilor prin soft power.
Este pregatita sa conteste pax americana si sa preia initiativa in conturarea unei lumi dominata de ideologia comunista prin reguli de piata capitaliste.
Tentatia tot mai vizibila a multor politicieni occidentali spre suveranism si contestarea rolului primordial al SUA in relatiile internationale este alimentata de astfel de idei propagate de China, Rusia si alte state duale India, Turcia, Brazilia.
In timp ce noi privim un spectacol, alte natiuni se preocupa sa participe la definirea perspectivelor unei lumi aflata in dezordine.
Nu ar trebui sa ne fie indiferent daca China doreste preluarea prin forta a Taiwanului. O astfel de decizie va provoca perturbari dramatice asupra tuturor sistemelor economice mondiale.
Mai mult, o multiplicare a crizelor regionale va determina un lant de efecte diverse si cel mai probabil o asumare obligatorie a apartenentei la o tabara. Si astfel, ajungem la chintesenta provocarii lansate de presedintele Xi: fie veti fi alaturi de noi, fie veti fi impotriva noastra.
Logic, vom alege tabara democratiilor occidentale. Dar sunteti siguri ca vom fi uniti si solidari in Europa? Ca alegerea noastra neconditionata va fi asumata de o elita nationala conducatoare ferma si competenta ?
Cine in Romania se incumeta sa deschida public aceasta dezbatere vitala pentru viitorul nostru?
Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.