4.2 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

LEGĂTURI BOLNĂVICIOASE

”Eu cred că suntem întârziaţi… În interiorul PSD există această decizie că se poate merge prin rotaţie… Nu sunt într-o colaborare cu preşedintele României, în schimb vreau ca în România să fie respectate atribuţiile fiecărei instituţii, indiferent de cine e reprezentantă. Cred că cel mai bine eu o să agreez acest nume împreună cu colegii mei din PSD.” – Marcel Ciolacu, presedinte PSD

Este o opera celebra a lui Puccini: Madama Butterfly. De cate ori vad declaratiile de iubire fortata ale politicienilor nostri gandul imi zboara la drama tinerei japoneze Cio-cio-san. Indragostita de un ofiter american dornic sa profite de o aventura departe de familia sa, ingenua Cio-cio-san se casatoreste cu acesta fara sa stie de duplicitatea barbatului. In cele din urma se sinucide torturata de suferinta unei iubiri neimplinite. 

Va intrebati cine este Cio-cio-san in versiunea romaneasca? Sa fie domnul Ciolacu? Nu pare deloc un naiv care sa creada sincer in dragostea fata de domnul Citu, spre exemplu. Si nici invers! Despre UDMR, tocmai ce ati vazut in randurile de mai sus. Si atunci cine este fata sedusa si abandonata? Poate fi Romania, cea care spera fara incetare sa gaseasca un barbat de stat dornic sa-i ofere un trai decent.

De multi ani constat cum toate partidele aflate la guvernare se ingrijesc de patura necajita a pensionarilor si salariatilor cu venituri mici. Dar de cealalta majoritate tacuta, aceea care tine pe umeri tara cu munca sa cine se ingrijeste? Unde este in toate planurile de cheltuire a banului public clasa de mijloc care suporta mereu costurile sociale ale celor dezavantajati?

Cum poate progresa o natiune care depriveaza clasa de mijloc de venituri redistribuite in exces catre cei cu venituri modeste? Acest model economic (des intalnit in anii de prosperitate economica ai Europei bunastarii) pare singurul pe care-l aplica guvernantii nostri. Mai rau este ca acestia ii inseala si pe cei carora le promit beneficii sau compensatii care nu vin din cheltuirea responsabila a resurselor bugetare, ci din realocarea unor venituri obtinute prin taxarea altora.

Un exemplu este modul in care isi propune viitorul Guvern sa creasca pensiile: acestea se majoreaza cu o valoare care va fi acoperita din taxarea acelorasi pensii cu 10 la suta pentru plata contributiilor la sanatate.

Faptul ca s-a stabilit un prag de 4000 de lei de la care va fi platita contributia este nedrept si probabil neconstitutional. Este discriminatoriu sa stabilesti in sarcina unor pensionari obligatia acoperirii serviciilor de sanatate dupa ce acestia au platit o viata din salariu pentru aceleasi servicii.

Dar daca tot sustinem principiul contributivitatii, atunci de ce sa nu plateasca toata lumea? Sarac, bogat, tanar sau batran. Prin astfel de subterfugii se da cu o mana si se ia cu alta, in timp ce viata oamenilor ramane la fel.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.