33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Lucruri dintr-astea simple, nu? Însă uitate, nu privite.

Adevărul crezut a fi în vârful unei ierarhii – adevărul înțeles vertical – o exclusivitate ”platoniciană” căreia îi vom fi captivi până în ziua de apoi. Joc pur. În relație cu adevărul vertical suntem în stare de așteptare. Joc lent.

În timp ce lupta febrilă e cea a adevărului ascuns în orizontala eu-tu, adevărul vieții fiecăruia dintre noi și al lumii în ansamblu. Nu e un adevăr spart, sfâșiat, porționat. Nu-s mai multe adevăruri subiective, ci mai multe mărturii despre aceeași luptă. Luptă care nu e obstacol. E străduință, nu piedică. Adevărul aproapelui meu se distribuie inevitabil, nu stă, nu e o sterilă posesie sapiențială. 

Cu alte cuvinte, adevărul orizontal e cunoaștere pusă la lucru.

Adevărul distribuit orizontal are nevoie de martori. Aproapele meu are nevoie să fie văzut chiar înainte să fie ascultat.

Suntem aici ca să ne iubim unii pe alții, oricât ar suna de prețios. Adică suntem aici ca să ne spijinim, să ne încurajăm, să ne respectăm. Lucruri dintr-astea simple, nu? Însă uitate, nu privite.

Mario Barangea

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie