33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Lumea s-ar putea confrunta cu noi temperaturi anuale record în următorii cinci ani (Met Office)

Noi temperaturi anuale record s-ar putea înregistra în următorii cinci ani în contextul în care valorile consemnate de meteorologi continuă să crească, a anunţat Met Office, citat miercuri de Press Association.

Este de aşteptat ca temperaturile globale înregistrate anual între 2020 şi 2024 să fie cu 1,06 grade Celsius şi 1,62 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială, conform unei analize a serviciului britanic de meteorologie. Aceasta înseamnă că recordul actual stabilit în 2016, când a fost consemnată o încălzire cu 1,16 grade Celsius, ar putea fi doborât.

Perioada de cinci ani 2020-2024 ar putea fi cea mai călduroasă înregistrată la nivel global, cu temperaturi cu 1,15 – 1,46 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Prin comparaţie, în perioada 2015-2019 temperaturile au crescut în medie cu 1,09 grade Celsius, acesta fiind cel mai călduros interval înregistrat până în prezent, a precizat Met Office.

Temperaturile globale în creştere sunt în concordanţă cu nivelurile în continuă creştere a gazelor cu efect de seră din atmosfera, care încălzesc planeta, a precizat Met Office.

Prognoza, care se bazează pe modelele computerizate ale Met Office, estimează totodată că există mai puţin de o şansă din zece ca un singur an din următorii cinci ani să depăşească pragul cheie de 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială.

Organismul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a avertizat asupra pericolelor asociate încălzirii globale cu peste 1,5 grade Celsius, iar statele s-au angajat, prin acordul climatic de la Paris, să ”continue eforturile” pentru a preveni depăşirea acestui prag.

Însă, deşi în următorii cinci ani riscul ca acest prag să fie depăşit este mai mic de 10 procente, directorul departamentului de prognoze pe termen lung al Met Office, profesor Adam Scaife, a avertizat că acest moment se apropie ”rapid”. ”Cu excepţia unei erupţii vulcanice importante, aceste predicţii demonstrează că ne apropiem rapid de punctul în care vom avea deviaţii temporare ale temperaturii globale peste pragul de 1,5 grade Celsius”, a spus el.

Profesor Stephen Belcher, cercetător şef la Met Office, a notat că depăşirea pragului de 1,5 grade Celsius într-un anumit an nu înseamnă că Acordul de la Paris va fi încălcat, deoarece oamenii de ştiinţă au recomandat limitarea creşterii temperaturii la 1,5 grade Celsius pe termen lung. Specialistul a avertizat însă: ”Prognoza noastră indică o tendinţă de încălzire, fereastra de oportunităţi continuând să se îngusteze”.

Un alt cercetător de la Met Office expert în prognoze pe termen lung, doctor Doug Smith, a declarat că ”ultimele prognoze pe cinci ani sugerează încălzirea continuă, în concordanţă cu nivelurile constant ridicate de gaze cu efect de seră. Există incertitudini în ceea ce priveşte prognoza, însă se estimează că majoritatea regiunilor vor fi mai calde, iar modelele de prognoză sugerează o încălzire mai susţinută pe suprafeţe terestre, în special în regiunile nordice ale Europei, Asiei şi Americii de Nord – extinderea tendinţei actuale”.

De asemenea, potrivit analizei, condiţiile actuale relativ reci din nordul Atlanticului se vor confrunta cu o creştere a temperaturilor, ceea ce ar putea exacerba încălzirea în zona Europei.AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie