În primul rând fiecare elev învață ce vrea și cât vrea. Pentru că un copil știe foarte bine ce va face în viață și cunoaște foarte precis cantitatea și calitatea cunoștințelor de care are nevoie, nu trebuie bătut la cap cu teoreme și sisteme. (Marș d-aci cu euglena și parameciul!)
În al doilea rând trebuie eliminate orice fel de testări și examene. Toată lumea este stresată de testări și examene, inclusiv profesorii, e o bătaie de cap infinită. Le scoatem cu totul. Pe cale de consecință dispar notele și clasamentele. Nu mai avem proști și deștepți, leneși și harnici, toți sunt la fel.
În al treilea rând prezența e facultativă, vine cine vrea și când vrea la școală, inclusiv profesorii (asta ca să fie fericite sindicatele din învățământ).
Școala o să fie ceva de genul: un profesor care stă într-un loc (poate să fie și în parc) și discută cu niște ucenici despre chestiile care-i interesează pe toți participanții la discuție. La 18 ani toți copiii primesc diplomă de bacalaureat cu calificativ maxim, la 22 de ani toți primesc diplomă de licență cu calificativ maxim și tot așa până la doctorat (dispare și stresul cu plagiatul!). Diplomele le trimite ministerul prin poștă.
Acuma sistemul ăsta are un mic defect: există posibilitatea ca angajatorii să fie nemulțumiți de calitatea absolvenților. Depinde de angajator, de exemplu la Parlament, la Guvern prin primării sau alte instituții de stat asta nu va fi o problemă, deja de pe acum prin locurile astea colcăie de proști cu diplomă. Sistemul propus de mine nu face decât să confirme o stare de fapt.
Am o soluție pentru angajatorii pe care îi interesează cu adevărat personalul calificat: profesorii vor scrie o scrisoare de recomandare pentru fiecare ucenic. Iar angajatorul vede scrisoarea de recomandare și îl testează pe candidat, dacă omul corespunde îl ține. Pe restul cu diplomă nu știu, le dă niște teste de aptitudini și îi bagă la niște cursuri de calificare (vreți și cartofi prăjiți? avem ofertă cu băutură răcoritoare la meniu, vă interesează?).
Ce propun aici nu e ceva original, cam așa funcționa educația pe vremea grecilor antici și băieții ăia au reușit niște performanțe în știință. Ne întoarcem cu 2000 de ani în urmă, dar toată lumea va fi fericită.
George Damian
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.