13.3 C
București
miercuri, septembrie 22, 2021

Mamaia anilor ’60

Mamaia anilor ’60 a fost unul dintre cele mai avangardiste proiecte de urbanism liber, în care s-a experimentat cu geometria și formele. Uite stațiunea, așa cum probabil n-ai apucat s-o cunoști 🔽

Am găsit poza asta din Mamaia de la începutul anilor ’60 și am zis că trebuie postată – e cu hotelurile dejiste în primii lor ani. Pentru că nu exista vegetație, se poate vedea clar cum erau dispuse în teritoriu. Era epoca urbanismului liber, când arhitecții se puteau juca cu aranjarea clădirilor și cu unele forme. Situația avea să se schimbe un deceniu mai târziu, când se revenea la un urbanism mult mai conformist.

Spectaculos e însă complexul comercial din prim-plan, situal în apropierea Hotelului Parc, din sudul stațiunii – se observă studierea atentă a formelor geometrice și anticiparea jocului lumini-umbre. Forme aerisite, lejere, în ton cu atmosfera de pe litoral. Totul gândit să nu fie înconjurat de vegetație înaltă, pentru a se maximiza impactul vizual. În prezent, nu ai cum să mai recunoști structura asta, care oricum e înconjurată de vegetație.

Rareori mai percepem Mamaia atât de curată și funcțională. Azi e o shaorma litorală cu de toate – există câteva vile de dinainte de al Doilea Război Mondial (ascunse prin vegetația deasă), hoteluri dejiste (spoite în cele mai stridente culori) și adăugiri post-1989, structuri temporare lăsate în paragină, extensii realizate după 2000, etc. Practic, configurația stațiunii e mult alterată și totul e haotic. Mamaia din pozele vechi pare un cu totul alt loc.

E uimitor cum aceată stațiune, cea mai scumpă de pe litoralul românesc, e atât de polarizată – pe de o parte, sunt cluburile și hotelurile de lux (în nord), pe de altă parte, sunt hotelurile în paragină și arhitectura veche în decădere (în sud). Segregare accentuată în vremea primarului Constanței, Radu Mazăre (PSD, mandate din 2000 până în 2015). Arhitectura modernistă șaizecistă e ignorată, subapreciată și distrusă sistematic pentru că mai nimeni nu-i înțelege rostul și funcționalitatea.

foto via Romania in negru pe alb – photo

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.