35 C
București
vineri, iulie 12, 2024

Mănăstirea Sf. Gheorghe din Kotor

O amintire din călătoria în Muntenegru dintr-un ”cândva” binevoitor: mănăstirea Sf. Gheorghe din Kotor. O ctitorie benedictină aproape milenară, exemplară frumusețe dată de smerenia locului. Cuprinde și un cimitir străvechi pentru nobilimea locală, cu pietre funerare încărcate de blazoane, steme & epitafuri dramatice.

Îmi plac nespus locurile insulare de reculegere. Mai sunt câteva în partea noastră de lume: minunata mănăstire Sf. Anastasia din golful Burgas sau fantasticul schit franciscan Visovac din Dalmatia croată ori, peste Adriatică, (fosta) mănăstire San Servolo din laguna venețiană (actual campus universitar).

E o multiplă rupere în singularitatea acestor locuri: geografică și spirituală, aș zice chiar onirică, în orice caz metafizică, spirituală. Sunt atâtea straturi care asigură refugiul. Pentru cine reușește să convertească banalitatea turismului în realitatea mult mai consistentă a pelerinajului, aceste locuri pot fi revelatorii. E un exemplu despre cum peisajul poate înlesni o întâlnire cu sine.

Și asta e ceea ce vă doresc pentru timpul care vine: o întâlnire, o dată pentru totdeauna, cu sine. Mario Barangea

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie