3.8 C
București
marți, decembrie 10, 2024

Meșteșugari de idei de peste un deceniu – Ansamblul ”Moara de hârtie – Satul Meșteșugurilor” din Comana

Dana și Ion Georgescu sunt fondatorii entuziaști ai Ansamblului ”Moara de hârtie – Satul Meșteșugurilor” din Comana, o poveste frumoasă care continuă după mai bine de un deceniu spre bucuria și menirea multora dintre noi. ”Acest loc putea fi un hobby care să-i aducă împreună pe adulți și pe copii spre meșteșugurile uitate, însă a devenit o poveste adevărată, foarte serioasă, de care depind oamenii din această comunitate, împreună, cu noi sufletește”, explică fondatorii.  

Dana și Ion Georgescu sunt legați de partea sensibilă a vieții și ceea ce au descoperit, conform propriilor spuse, venind la Comana într-un spațiu rural cu limitele specifice, e că: ”a trăi cu adevărat se poate doar dacă reușim să punem ceea ce știm în slujba celor din jurul nostru”.

În 2011 am inaugurat prima căsuță care în prezent adăpostește cea mai mare colecție de echipamente istorice de tipar și legătorie de carte din România și poate chiar din sud-estul Europei. Vorbim de un loc, dincolo de certa sa importanță turistică, pe care am vrut să-l punem în valoare cu ajutorul oamenilor din comunitate. Un loc unde construim zi de zi povești pentru bucuria celor din jurul nostru.    

Suntem singura Moară de Hârtie construită în România în secolul XXI, un loc creat special pentru a confecționa hârtie. Pe lângă acest meșteșug, ne ocupăm și de tipar și legătorie de carte. Oamenii se pot împrieteni cu aceste meșteșuguri uitate. La început am visat să existe Moara de Hârtie cu tot cu ateliere, oameni. Acum ne bucurăm cu totul de existența ei”, explică Dana Georgescu.   

În Comana, acest proiect conține 3 ateliere legate de mesteșugul de cărți destinat atât adulților cât și copiilor. Întreaga comunitate pune umărul și culege roadele, banii strânși fiind destinați renovării caselor oamenilor care nu au venituri suficiente sau realizării unor mici adăposturi pentru persoane care au nevoie temporar de un loc sigur în care să stea.

Am creat atelierele pentru a ne împrieteni cu aceste meștesuguri. În tot acest demers, nu am avut răgazul să punem pe hârtie, să gândim ca niște oameni de afaceri cum anume trebuie făcute lucrurile. Pur și simplu, această poveste a venit peste noi și ne-am gândit la soluții inovatoare care să o susțină. Am făcut mult mai mult comparativ cu un job obișnuit. Astăzi e povestea noastră de viață”, subliniază fondatorii.

Prin povestea lor, grupuri de adulți și copii sunt implicați în activități educative care îi apropie de meșteșuguri ce-și păstrează farmecul și esența în forma lor modernă. Pentru acest deziderat, o echipă complexă formată din voluntari și artiști, a împins lucrurile spre dezvoltare, pas cu pas.  

Se întâmplă lucruri pe care, de multe ori, le trecem la capitolul miracole. Cumva, ne gândim că noi suntem anumite intrumente, vechicule cu care se întâmplă ele pentru că este cert că tot ceea ce am realizat nu se datorează exclusiv puterilor noastre. E o muncă titanică, a multor oameni”, consideră Ion Georgescu.

Documentarul Ansamblul ”Moara de hârtie  – Satul Meșteșugurilor” din Comana, ce va putea fi vizionat în premieră națională pe postul de televiziune București TV în data de 9 Decembrie 2022, la ora  20:00, ne prezintă o nouă poveste impresionantă despre puterea exemplului și forța unui cuplu de a transforma vieți, de a schimba comunități și destine.

Trailerul filmului poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=9gzbChcqKH4

Destine este o producție Oblique Media si Movie Production Entertainment, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu. Film realizat cu sprijinul: OMD, Omnicom Media Group, PHD Media, Mindshare Media, Mediacom Romania, Wavemaker Romania, Publicis, Wavemaker, Vivre.ro, Hornbach, United Media Services.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie