33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Moscheea Carol I sau Geamia Regelui din Constanţa

Marea Moschee din Constanţa, cunoscută drept Moscheea Carol I, este un lăcaş de cult musulman din oraşul de la Marea Neagră, monument de arhitectură, construit între anii 1910 şi 1913. Se găseşte pe Str. Arhiepiscopiei nr. 5, în Piaţa Ovidiu din municipiu, potrivit https://cimec.ro/, site-ul Institutului Naţional al Patrimoniului. Este unul dintre principalele obiective turistice din oraş.


Construcţia a început în anul 1910, din iniţiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din oraşul Constanţa. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezenţa familiei regale şi a reprezentaţilor cultului musulman în România. Iniţial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea. Totuşi, în prezent, credincioşii musulmani o numesc „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”.Construcţia a fost realizată după planurile ing. Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu, luând ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia. Construcţia este din piatră şi cărămidă, exceptând cupola şi minaretul care sunt din beton armat. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, iar uşa de marmură neagră cu incrustaţii de bronz. Coloanele interioare sunt din marmură de Câmpulung. Construcţia a fost realizată în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale româneşti. Este prima clădire cu elemente de beton armat construită în România. Moscheea se ridică pe locul fostei Geamii Mahmudia din 1822. Minaretul, construit în stil maur, are înălţimea de 47 metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locaşul muezinului, de unde în trecut se anunţa ora de rugăciune. Sala centrală a moscheii este o încăpere pătrată, cu latura de 14 metri.


Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară şi un faimos covor oriental, primit ca donaţie din partea Republicii Turcia. Acesta provine din insula Ada Kaleh şi are o vechime de peste 200 de ani. Covorul impresionează prin mărimea sa (9 m x 16 m, în total 144 mp) şi prin greutatea sa de peste 490 kg. Acest masiv covor, lucrat de mână în renumitul centru de artizanat Hereke, din Turcia, a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid. AGERPRES

Sursa foto: www.infoinsider.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie