17.8 C
București
duminică, iunie 20, 2021

Ne mai pasă de viitor?

Știți bine ce sunt, și ce nu sunt. Știți că nu dau nimănui lecții. Sunt doar un simplu observatori al unei realități care ne copleșește cu răutatea și ura ei.

Mă uitam la veselia tâmpă a ălora de asistau la celebrul ”Dineu cu proști”, și mă întrebam: câți dintre spectatori, consumatori de cultură, se vor întoarce în sălile de spectacole? La fel cum  s-au întors în piețele închise de un guvern inept în nasul consumatorilor? Un public, un vad, se construiesc în timp, și se bazează pe respect reciproc. Unde e acum respectul actului de cultură față de public? Totul se rezumă la bani? Unde e acțiunea civică a creatorului, a omului de cultură? Cât de solidari au fost cu publicul lor, cu cetățeanul, fără de care nu ar exista, oricât de ”geniali” ar fi ei?

Cum spuneam, și repet: un public se crește. Cum se implică oamenii ăștia în creșterea noilor generații de public? Cum recuperează vechiul public? Înjurându-l, pentru că a trăit în comunism, sau pentru că a votat cu PSD? Nu-și pun întrebări oamenii de cultură(în sens larg) în legătură cu lipsa de solidaritate a publicului în cazuri precum cel de la Bihor, și, în general, despre statutul lor de variabilă de ajustare, mai pe românește ”Tăiați, bă, de la neisprăviții ăia de la Cultură!” Ați auzit vreun protest în legătură cu intenția de acaparare a ICR? Și atunci?

Veți spune că se poate trăi fără cultură, că altele sunt prioritare acum. Total greșit! Cultura a fost un liant social și în interbelic, și în comunism, care sunt și perioadele cele mai fertile pentru actul cultural. Să nu confundăm diversitatea formelor de exprimare de azi, facilitată de schimbările tehnologice, cu un demers structurant, care să aibă impact asupra societății. Suma succeselor individuale este zero, ca impact, asupra societății.

Se poate să greșesc. Nu-i bai! Doar că lipsa unui demers cultural coerent se vede în performanța societății românești, și asta nu mai poate fi trecută cu vederea. Dacă ne mai pasă de viitor. Dacă nu, trăiască victoria României la Eurovision!

Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.