17.5 C
București
duminică, mai 19, 2024

Nimic nou pe frontul de vest, ca de obicei.

Circul Brexitului este o manipulare ordinară. Evident că britanicii vor ieși din UE. Evident că vor pleca în condițiile dorite de ei, pentru că, de când sunt membri ai UE, economiile britanică și europene s-au cuplat atât de mult încât nimeni nu are de câștigat dacă impune condiții punitive. Dar gesticulația de la Londra și de la Bruxelles are un singur scop: să le demonstreze celor care ar mai avea idei secesioniste că nu merită plătit prețul separării. Atât!

Onest vorbind, Marea Britanie va rămâne legată puternic de piața comună europeană. Și, în condițiile date, adevărata catastrofă pentru britanici ar fi pierderea accesului la piața asta comună. Pentru că alte piețe de unde? India? Are propriile idei despre dezvoltare, și sigur nu-și doresc să fie din nou doar piață pentru alții. China? Japonia? Rusia? Africa? SUA, când Trump nu știe ce să mai inventeze pentru a-și proteja piața internă?

Totul este un ecran de fum. În spatele lui stau ascunse interese puternice, și mâna de fier care le promovează ferm, peste capul Londrei, Parisului, Bruxellesului și Berlinului. Restul este teatru pentru proști. Iar faptul că, vezi Doamne, drama Brexitului ar fi un pericol pentru proiectul european, a se scuti. UE este, practic, un imperiu, nu o uniune, federație sau confederație. Iar un Imperiu își poate permite multe, pentru că slăbiciunile lui sunt doar aparente. Imperiul se distruge fie din afară, în lupta pentru putere și sfere de influență, fie prin violență internă. Deocamdată nu există pericolul unui nou război civil european, și nici revoltele interne n-au ajuns să nu mai poată fi gestionate.

Așa că băieții se pot duce în seara asta la o bere, după ce se va încheia ședința Consiliului European. Cu sau fără acord. Și mâine e o zi. Și poimâine, la fel. Ce atâta grabă? Nimic nou pe frontul de vest, ca de obicei.

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie