22.2 C
București
luni, iulie 22, 2024

Nu e nevoie de alții care să vă spună ce să gândiți.

Prezidențialele din 2019 sunt cele mai plictisitoare de până acum, un non-combat general cu iz de serial cu final cunoscut dinainte și o campanie anemică. Candidații dezinteresați alcătuiesc cel mai slab eșalon de prezidențiabili din 1990 încoace. Faptul că primii clasați în sondaje au refuzat ostentativ o confruntare directă e un atac revoltător la democrație, la ideea de dezbatere în interesul publicului și o jignire adusă alegătorilor, care n-au avut șansa să-și cristalizeze clar și concis o opțiune finală, fie prin revalidarea uneia deja existente sau alegerea uneia noi.

Azi e ziua votului în țară, una singură, nu 3, ca în diaspora. Mai ales pe net se fac apeluri disperate să se iasă masiv la vot, dar totuși puțină decență nu ar strica. Deși zona de mijloc e o alegere nepopulară în vremurile astea, să o zicem la obiect:

E ok să mergi la vot și să îți alegi candidatul favorit.
E la fel de ok să mergi la vot și să-ți anulezi votul în semn de protest față de eșalonul slab de candidați.
E la fel de ok să nu mergi la vot, fie că nu te interesează alegerile, ești prea scârbit de ce se întâmplă sau orice alt motiv ai avea.

Democratic e să respectăm opțiunea fiecăruia, reiterăm că în România votul e un drept, nu o obligație. Deci cei care demonizează persoanele care nu merg la vot sunt cei greșiți, în cazul ăsta. E treaba clasei politice să producă niște candidați viabili care să vină în fața electoratului cu dezbateri serioase pe teme de interes național și care vizează mandatul prezidențial în limitele definite de Constituția actuală. Că politicienii sunt la rândul lor produse ale societății postdecembriste, asta e o discuție mai amplă mai ales în contextul în care politicienii noi au dovedit că au năravuri vechi, din păcate.

Așadar, fiecare e liber să abordeze alegerile prezidențiale cum dorește. Lăsați influencerii și postacii care vă îndeamnă să dați un vot util pentru ca finala din turul II să se joace musai între X și Y strict din calcule politice meschine. Judecați cu propria minte și faceți cum credeți, nu e nevoie de alții care să vă spună ce să gândiți.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie