19.2 C
București
duminică, mai 5, 2024

Nu exista niciun portret, gravura, desen care sa infatiseze chipul Cleopatrei

Sa stiti ca pentru chipul Cleopatrei n-avem decat niste monede cu reprezentari simbolice – in alea din tinerete e doar mai slaba decat in alea de mai tarziu – habar n-avem de fapt culoarea, forma nasului – care e un parametru cultural si propagandistic, nu unul obiectiv – si nici macar filiatia rasiala a descendentei, chiar daca ii putem urmari stramosii ptolemeici – macedoneni adica, nu greci – dar e imposibil sa identificam culorile tuturor imperecherilor lor in cele cateva sute de ani dintre primul Ptolemeu si epoca ei.

Mai stim ca nu era așa frumoasa cat placută din ce zic scriitorii contemporani si oricum standardele frumusetii sunt extrem de relative. Mai stim ca fara exceptie toate lucrarile care ii contin descrierea sunt scrise de propaganda lui Octavian, care era extrem de sofisticata si atenta la a demitiza gagica celui mai mare rival si sefa la sacu de bani si grane care era Egiptul.

Nu, nu exista niciun portret, gravura, desen care s-o infatiseze. Aproape putea fi si chinezoaica, we simply don t know.

Ptolemeii au fost printre cele atroce familii din istorie, sirul de fratricide si patricide este unul ireal. Sunt de un sadism care devenise deja legendar inclusiv intr-o lume cu criterii foarte laxe la capitolul human life, Irozii sau alte clanuri orientale psihopate se uitau la ei cu invidie. Sunt bestiali, corupti, tradatori, meschini, disperati dupa putere, ce vreau sa zic: dac-o vor  pe Cleo la ei las s-o ia, boșilor, ar fi prima data cand parem și noi mai porumbei.

Tudor Dumitrascu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie