Suntem pe marginea prapastiei. Nu de cateva luni s-au precipitat lucrurile. De cativa ani. Mai precis de la inceperea perioadei de stabilitate politica.
Ironic, suntem retrogradati ca rating de tara de la plus la minus tocmai fiindca stabilitatea a provocat hemoragie interna majora in toata economia.
Politicienii vechi care ne-au adus aici ne explica din nou ca de vina sunt altii.
Dupa pandemie, razboi si Rusia, pericolul e la ceilalti din opozitie. Dar sanatatea economica a unei tari nu depinde de pericole, ci de guvernanti. De aceea ei au primit un mandat de reprezentare. Ca sa faca ce promit ca pot in conditiile date.
Cine nu poate sau nu stie, pleaca. Nu continua cautand justificari pentru esec. Romania e bolnava cronic si se trateaza cu ierburi si mantre.
Putine tari au ajuns intr-o situatie ca a noastra. Grecia e un model european. Argentina e unul international.
Ca sa intelegi ce va urma cand gresesti, prima regula e sa inveti de la altii care au mers pe acelasi drum ca tine.
Noi n-am invatat nimic din cazul Greciei. Continuam sa finantam pe datorie statul si bugetul public. Pana cand imprumuturile vor fi atat de scumpe incat vom face implozie.
Diferenta intre Grecia si noi este ca ei erau in mecanismul euro si au fost asistati/salvati pentru protejarea economiilor europene de falimentul unui membru UE.
Noi nu vom avea aceasta plasa de siguranta. Dar dezastrul grecesc nu a fost floare la ureche. Mai intai au venit la putere extremistii de stanga. Votantii s-au razbunat pe partidele traditionale care au mintit populatia si au provocat criza.
Revenirea la o situatie normala a durat un deceniu, timp in care populatia a suferit ingrozitor din cauza privatiunilor si a conditiilor umilitoare impuse de creditori.
Celalalt caz, Argentina este folosit ca exemplu in Romania. De un an, tara e condusa de un economist libertarian.
Millei a promis ca matura toata clasa politica si rade orice cheltuiala publica inutila. In esenta, a redus interventia statului in economie si a oprit risipa de resurse pentru mentinerea unei aristocratii de partid.
De ce l-au votat oamenii? Pentru ca s-au saturat de ipocrizia partidelor care se roteau la guvernare.
Acest cerc vicios ducea la guvernari inepte care acumulau datorii si cheltuiau in scop electoral. Era doar o inselaciune pe scara larga. Se mareau salarii si pensii, in timp ce inflatia crestea exponential.
Argentina mai are un drum lung ca sa-si revina din insolventa, dar macar are o directie spre ce punct vrea sa ajunga.
Numai cand oamenii au constientizat ca nu te poti increde in oligarhia de partid, s-a produs schimbarea reala.
Pentru noi, semnele unei caderi in abis sunt evidente. Doar ca procesul de constientizare are o inertie mare. Si va fi tergiversat pana cand nimic nu mai poate salva economia de la o resetare.
Cine isi aminteste de anii 90, stie ca atunci s-a ajuns intr o situatie asemanatoare: economia era in dezastru din cauza cheltuielilor publice supradimensionate mostenite din structura monopolista a fostului regim.
Teama de convulsii sociale i-a determinat pe guvernanti sa aplice cu taraita masuri de redresare.
Puteau apela la „terapia de soc” adoptata in Polonia, Cehia si Ungaria. Dar politicienilor romani le-a fost frica sa nu piarda controlul resurselor.
Rezultatul a fost ca noi am pierdut un deceniu de conectare la piata europeana si o degradare lenta a averii nationale.
Ceilalti s-au dezvoltat in ritm rapid si le-au oferit cetatenilor un deceniu de prosperitate.
Asa cum in justitie exista un principiu al impartirii dreptatii atunci cand aceasta conteaza pentru o victima, asa ar trebui sa fie si guvernarea.
Degeaba faci bine unor oameni care si au pierdut un deceniu in saracie sau suferinta.
Nu mai poti recupera timpul pierdut.
Poate ca unii dintre ei nu mai sunt in viata, altii au parasit tara, iar altii sunt prea batrani ca sa le mai pese.
Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.