10.7 C
București
miercuri, septembrie 22, 2021

Nu oricine scrie istorie

Atunci când se întâmplă ceva (orice!) și există unul sau mai mulți martori, implicit există mai multe percepții în privința întâmplării…Aceste puncte de vedere diferă! Întrucât fiecare dintre noi adună de-alungul vieții idei (pre-concepute), concepte, valori, credințe, principii, obiceiuri, tradiții, revelații, senzații etc.etc. (un singur etc. nu mi s-a părut suficient). Și toate acestea își lasă amprenta pe “adevăr” , astfel adevărul meu nu va coincide 100% cu adevărul altcuiva niciodată !!

Buuun – stabilind de la bun început acest cadru, dac-ar fi să privim retrospectiv câteva file din istorie, la alegere (fiecare să se gândească acum la un exempluuu…), am realiza cum am relata noi acel eveniment și cum ar relata colegul nostru de muncă X, vecinul nostru Y, ruda noastră Z și chiar persoane publice al căror stil de comunicare e consacrat (moderatori TV, jurnaliști, oameni politici, sociologi ș.a.).

Și-atunci, când ajunge la noi o știre, de orice natură, ar fi realist să nu o înghițim pe nemestecate, exact așa cum am primit-o, ci să-i extragem miezul și să completăm din alte surse (preferabil legislative) pentru a obține informația de bază în forma utilă, cât mai puțin modelată de ceilalți expozanți.

Astfel istoria noastră ca popor, a lumii întregi chiar, capătă mai multe nuanțe funcție de sursă, și parcă nu-ți mai vine să crezi tot ce vezi scris sau ți se spune. Începe să te manânce curiozitatea, în special referitor la subiecte care te atrag și simți nevoia să afli mai multe relatări despre acea temă, concomitent cu o cunoaștere mai bună a celor care semnează aceste relatări, a conexiunilor și apartenențelor acestora, a surselor de venit, a obiceiurilor acelor vremuri ș.a.m.d.

În concluzie, orice pagină de istorie/știre este muuuult mai mult decât pare la prima vedere. Haideți să nu ne dedicăm timpul doar antrenării mușchilor abdominali, ci și a creierului…spre binele nostru. Numai așa vom deveni mai agili, abili și pretențioși cu cei care candidează periodic să ne guverneze viețile și înregistrează “performanțe” lamentabile doar pentru că nu-i trag de mânecă decât cei cărora le-au suflat “osul” de sub nas…

Și nu uitați, oricine poate scrie istorie, dar nu oricine scrie istorie calitativă și reprezentativă. Spor!

Cristina Papazian

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.