33.6 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Nu s-au lovit încă de pragul de sus.

Sigur, e bine și cu circul de la Ditrău, și cu indignări corecte politic, și cu anti-capitalism de operetă, și cu adevăruri pe care unii, foarte puțini, le spun de decenii, luându-și papara pentru asta, și fiind ostracizați pentru pozițiile lor. Dar, mânca-v-aș indignarea voastră, tovarăși, de unde pana mea forță de muncă, dacă vrem să ne dezvoltăm? Importul nu este o soluție? Poate, dar să ne uităm la demografie, la emigrație, la la structura pe vârste a forței de muncă, dar mai ales la mentalitățile și apucăturile patronilor români. Deci, cum facem?

Personal, sunt pentru prelungirea cât de mult se poate a vieții profesionale a unei persoane, indiferent de profesie, cu condiția ca vârsta de pensionare să rămână aceeași, eventual chiar să scadă. Nu e posibil? Este! Pentru că noi vedem în muncă doar aspectele ei fizice. Dar chiar și muncitorii, în comunism, făceau lucrări care cereau o activitate intelectuală. Nu mai vorbesc de restul, din zona medici, profesori, ingineri, economiști, etc. Economia României comuniste a fost mai intensivă intelectual decât vrem noi să admitem acum.

Fie și numai pentru a transmite cunoștințe, și viața lor profesională trebuie prelungită. Printr-o investiție în parteneriat public-privat, care să permită plata unui supliment de venit, pe lângă pensia lor actuală. Nu sărăcește țara asta. Avem mulți tineri care ar putea fi pregătiți pentru o meserie utilă, apelând la ei. Ar fi un soi de pregătire permanentă inter-generațională, dacă vreți. România nu va trăi doar de pe urma lohnului, sau a comerțului cu produse făcute de alții. Dacă nu produce, moare! Și nu are cu cine mai produce. Ura împotriva bătrânilor se întoarce deja împotriva tinerilor. Dar nu s-au lovit încă de pragul de sus. Vine și asta. Curând…

de Constantin Gheorghe

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie