17.4 C
București
duminică, mai 5, 2024

O frescă interesantă de la Sucevița

O frescă interesantă de la Sucevița. E un motiv iconografic apărut în secolul XV, ilustrare a unui axion care se intonează în liturghia sf. Vasile cel Mare – ”De tine se bucură…(toată făptura)”.

Compoziția bine echilibrată se deschide/închide în cercuri concentrice urmărind măsura unei ierarhii a sacrului. Din afară spre înăuntru, dar de sus în jos: de îndată ce îngerii strâng Cerul ca pe un sul, imaginea Creatorului izbucnește, lăsând întreaga natură în taina umbrei ei – fundalul închis, albastru. După natură, oamenii – vechi și noi, conform mărturiilor lor. În cercul de albul strălucitor al bucuriei ek/statice, paradisiac în intensitate, se văd vegetațiile arhetipale ale raiului, copaci fără nume și ierburi vindecătoare. Ierarhiile angelice rotesc rostul lor. În pragul Ierusalimului ceresc, la umbra străvezie a celor șapte turle – Fecioara sofianică și pneumatoforă, suflet al sufletelor și suflet al Lumii, anima mundi.

Numai în brațele ei Răstignirea se face Îmbrățișare.

  ·

Mario Barangea

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie