35 C
București
vineri, iulie 12, 2024

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Colea Răutu

Colea Răutu (nume real Nikolai Rutkovski) s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Limbenii Noi, judeţul Bălţi, astăzi în Republica Moldova. A fost cel mai mare fiu dintre cei patru copii ai familiei Rutkovschi, având două surori – Larisa şi Natalia – şi un frate – Valentin. A fost elev la Colegiul militar „Regele Ferdinand” din Chişinău, în acea perioadă fiind pasionat de fotbal şi jucând câtva timp în echipa Uzinelor „Mociorniţa” din Bucureşti.

Într-o seară, a mers la teatru să vadă spectacolul de revistă „Floarea din Hawai”, care era o premieră muzicală a vremii. La galerie, un anunţ i-a atras atenţia: se căutau tineri pentru trupa lui Emil Bobescu. Pe fratele celui care solicita solişti îl cunoştea de la liceul din Chişinău, deoarece îi fusese profesor de muzică. S-a prezentat la audiţie, a cântat „Ocii ciornâi” („Ochi negri”), fiind acceptat în trupă şi distribuit în spectacol, unde a jucat alături de Ion Pulca – cel care avea să-şi ia numele de scenă Ion Dacian.

Apoi, a urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Bucureşti. Debutul său pe scenă a fost la Teatrul de Revistă „Cărăbuş” condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat, pentru prima oară, celebrul cântec „Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian, potrivit site-ului https://www.cinemagia.ro/.


În timpul războiului, a cântat în spectacole de teatru de revistă alături de Gică Petrescu şi de Jean Moscopol, pe Lipscani, la sala Roxy. În 1956 a apărut la televiziune într-o emisiune alături de Ioana Radu, Mia Braia şi Gică Petrescu, devenind foarte cunoscut, precizează site-ul https://www.ziarulmetropolis.ro/.


Din 1952 până în 1968 a jucat la Teatrul Giuleşti. A jucat pentru scurt timp şi la Teatrul din Piteşti şi, la iniţiativa lui Sică Alexandrescu, a jucat şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Actorul Colea Răutu (dr.) în timpul repetiţiilor la piesa de teatru „Pisica în noaptea Anului Nou” de D.R.Popescu, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, 1971. 

Foto: (c)  VASILE RUDAN/Arhiva istorică AGERPRES 


Actorii Colea Răutu, Traian Stănescu, Draga Olteanu-Matei  în timpul repetiţiilor la piesa de teatru „Pisica în noaptea Anului Nou” de D.R. Popescu, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, 1971.

Foto: (c)  VASILE RUDAN/ Arhiva istorică AGERPRES 


Foto: (c) VASILE RUDAN/ Arhiva istorică AGERPRES

Actorul Colea Răutu (dr.) în timpul repetiţiilor la piesa de teatru „Pisica în noaptea Anului Nou” de D.R.Popescu, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, 1971. 

Foto: (c) VASILE RUDAN/ Arhiva istorică AGERPRES 


Marea pasiune a actorului Colea Răutu a fost filmul, el jucând în peste 70 de filme de lung metraj, româneşti şi străine, dar şi în seriale de televiziune. Rolul său de debut a fost în „Desfăşurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda. A interpretat roluri memorabile în „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Fraţii Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea”, „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Vânătorul de cerbi”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Ulzana”, „Mastodontul”, „Singurătatea florilor”, „Căutătorii de aur”, „Mircea”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, precizează site-ul https://www.cinemagia.ro/.

Actorul Colea Răutu, la premiera filmului „Lupeni 29”, la cinema Patria, 1963. 

Foto: (c) RADU CRISTESCU/ Arhiva istorică AGERPRES  


Din bogata sa filmografie mai amintim: „Dincolo de brazi” (1957), „Bijuterii de familie” (1957), „Soldaţi fără uniformă” (1960), „Setea” (1961), „Vară romantică” (1961), „Lupeni 29” (1962), „Pisica de mare” (1963), „Lumina de iulie” (1963), „Castelanii” (1964), „Răscoala” (1965), „Procesul alb” (1965), „Neamul Şoimăreştilor (1965), „Vremea zăpezilor” (1966), „Haiducii” (1966), „Fantomele se grăbesc” (1966), „De trei ori Bucureşti” (1967), „Haiducii lui Şaptecai” (1971), „Serata” (1971), „Zestrea domniţei Ralu” (1971), „Săptămâna nebunilor” (1971), „Pădurea pierdută” (1971), „Facerea lumii” (1971), „Ultimul cartuş” (1973), „Explozia” (1973), „Apachen” (1973), „Despre o anumită fericire” (1973), „Fair Play” (1977), „Regăsirea” (1977), „Pentru patrie” (1978), „Revanşa” (1978), „Drumuri în cumpănă” (1978), „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ultima noapte de dragoste” (1980), „Mihail, câine de circ” (1979), „O lume fără cer” (1981), „Capcana mercenarilor” (1981), „Duelul” (1981), „Întâlnirea” (1982), „Viraj periculos” (1983), „Acţiunea Zuzuc” (1984).

Actorii Colea Răutu şi Sergiu Nicolaescu în timpul filmărilor la „Mircea”, 1988. 

Foto: (c) MIHAI ALEXE/Arhiva istorică AGERPRES 


De asemenea, a jucat în mai multe seriale de televiziune româneşti şi străine – „Die Lederstrumpferzählungen” (RFG, 1970), „Lupul mărilor” (Austria, 1971), „La Révolte des Haidouks” (Franţa/România, 1972), „Atkins” (RDG, 1985), „Toate pânzele sus!” (TVR, 1976), unde a interpretat magistral rolul piratului Spânu.


A fost distins cu titlul de Artist Emerit (anterior anului 1965). În 1988 a primit premiul ACIN pentru întreaga activitate şi s-a numărat printre laureaţii Galei „Vârsta de Aur” din 2001, ai Premiilor Naţionale în Domeniul Teatrului şi Galei Premiilor în Cinematografie, notează site-ul https://www.cinemagia.ro/.

A fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. La 30 mai 2002 a primit, din partea Preşedinţiei României, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”, precizează site-ul https://www.ziarulmetropolis.ro/.

Actorii (de la stg. la dr) Ion Dichiseanu, Iurie Darie, Colea Răutu şi Florin Piersic la ceremonia de decorare de către Preşedinţia României, 2002. 

Foto: (c)  VLAD STAVRICA/ Arhiva istorică AGERPRES 


Pe lângă film, Colea Răutu era pasionat de scris, aşa cum mărturisea în caietele sale cu amintiri, intitulate „Eu, despre mine”. El spunea, în aceste caiete, că „pe spectator trebuie să-l faci să înţeleagă că arta nu-i o joacă-în-joacă, ci un lucru serios, cu rezonanţă în inima şi judecata lor”. (…) „În toate rolurile pui suflet. Fiecare e al tău şi chiar dacă nu-i desăvârşit tot îl treci pe răbojul personal şi se cheamă că l-ai îndrăgit. Şi un personaj secundar poate să-ţi dea satisfacţii. Rolurile mici, episodice, dau şi ele satisfacţie. Depinde cum sunt făcute”, mai spunea artistul.


Regizorul Sergiu Nicolaescu, cu care Colea Răutu a colaborat în numeroase filme, spunea despre el: „Era unul dintre cei mai buni călăreţi. Curajos, niciodată nu i-am simţit vârsta, niciodată nu s-a plâns. Era un actor dificil la machiaj, la costume, voia ca cizma să-i stea bine, la fel cămaşa… Colea mi-a fost nu numai un colaborator, mi-a fost un prieten.”, conform site-ului https://www.ziarulmetropolis.ro/.


 „Un actor are puterea asta să se transpună, să-şi închipuie cam cum i-ar sta lui dacă ar fi personajul acela. Pe mine mă mai ajută şi figura, mă mai ajut şi eu… (…) Mai întâi îmi fac o biografie amănunţită a personajului ca să ştiu cu cine am de-a face. Apoi mi-l gândesc foarte bine, în toate detaliile, cu toate gesturile, ticurile, îmbrăcămintea, ţinuta, mersul, tot. Până în cele mai mici amănunte. Poate că eu am prins la film şi perioada în care se făceau cam patru-cinci filme pe an şi atunci, într-adevăr, aveai timp. Atunci exista un foarte bun ‘prost obicei’: regizorul aduna actorii, stătea cu ei la masă (cam ca la repetiţiile de teatru), discutam personajele, ne gândeam, ne sfătuiam. Era un lucru bun. (…) Numai că la noi e simplu: regizorul oricând găseşte un altul în locul tău. Să ştiţi că nimeni nu e de neînlocuit. Dar eu cred şi că nimeni nu e de înlăturat. Pe urmă, în meseria noastră mai intervine şi şansa. Suntem mai mulţi buni, dar unul se nimereşte primul sub ochiul regizorului. (…) Regizorul de film caută în teatru actorul care nu e teatral. Asta e tot. În teatru, joci aşa ca să ţi se vadă mimica până la balcon. În film, dacă n-ai făcut gestul foarte uşor, firesc, rişti, în gros-plan, să-ţi iasă sprânceana din cadru… Cu totul trebuie să te porţi firesc. Să te mişti ca oamenii, să vorbeşti ca oamenii, să uiţi că eşti actor şi să fii omul acela care trebuie să fii. Asta înseamnă că trebuie să cunoşti foarte bine toate mediile de viaţă, oamenii… Dacă nu cunoşti viaţa, n-ai nicio treabă la film. Filmul este prin excelenţă viaţă. Este un fel de a te expune aşa cum eşti, cum te-ai transpus în cel care trebuie să fii.”, declara Colea Răutu într-un interviu publicat în revista „Cinema” nr. 4 din aprilie 1981, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

Actorul Colea Răutu a murit la 13 mai 2008, la Bucureşti.AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie