6.5 C
București
vineri, ianuarie 24, 2025

O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Elvira Popescu

O celebritate a teatrului în perioada interbelică, atât în România, cât şi în Franţa, supranumită de francezi „Notre Dame de Théâtre”, actriţa Elvira Popescu (Popesco) s-a născut la 10 mai 1896, la Bucureşti.

A absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, în 1913. Studentă fiind, a interpretat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti rolul Ileana Cosânzeana din piesa lui Victor Eftimiu „Înşir-te mărgărite”, potrivit volumului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003).

După absolvire a fost angajată la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a figurat în distribuţia pieselor „Uliul” de Fr. de Croisset, „Trandafirii roşii” de Zaharia Bârsan, „Lacrimi luminoase” de Emil Nicolau. În 1916 i s-a încredinţat rolul Tofana din „Patima roşie” a lui Mihail Sorbul, iar după Primul Război Mondial a mai jucat în „Suzette” de E. Brieux, „Rozina” de Claudia Milian-Minulescu, „În întuneric” de N. Beldiceanu.


În toamna anului 1918 a intrat în Asociaţia teatrală particulară „Excelsior”, alături de George Storin, Ion Manolescu, Aura Buzescu ş.a., apărând în „Să nu-ţi faci idoli”, piesă scrisă special pentru ea de Adrian Verea.

A jucat şi pe scena Teatrului „Modern”, în „La glu” de J. Richepin şi „Culcuşul miresei” de Félix Gandera. Împreună cu I. Iancovescu a înfiinţat, în 1922, o companie teatrală – „Teatrul Mic”, în care a apărut în „Grădina lui Dumnezeu” de R. de Flers şi A. de Caillavet, „Paznicul de noapte” de Sacha Guitry, „Triunghiul” de L. Verneuil, „Două pamflete” de T. Bernard şi A. Athis ş.a.

În cinematografie a debutat în pelicula „Independenţa României” (1912), urmată de „Ţigăncuşa de la iatac” (1923), potrivit volumului „1234 cineaşti români” (Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). În 1923, dramaturgul şi actorul Louis Verneuil i-a oferit rolul principal în comedia sa „Ma cousine de Varsovie” şi un contract la „Théâtre Michel”, şi din acelaşi an a început lunga carieră a actriţei în Franţa.

În Franţa a condus unele companii particulare precum Theatre Marigny şi Theatre de Paris şi a jucat în filme precum „Idolul Parisului” (1936, regia Julien Duvivier), „Pensiunea burlacilor” (1939, regia Sacha Guitry), „Austerlitz” (1959, regia Abel Gance), „În plin soare” (1959, regia Rene Clement).

Actriţa a apărut ultima dată la televiziune în serialul „La Voyante”, în 1972, iar ultimul său spectacol de teatru a fost piesa „La Mamma”, scrisă special pentru ea de André Roussin.

Elvira Popescu a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Române la 31 mai 1993. A fost distinsă cu premiul „Moličre” pentru cea mai bună actriţă, decernat de asociaţia actorilor francezi, şi de două ori, cu ordinul Legiunea de Onoare, una dintre cele mai înalte distincţii ale statului francez.

A murit la 11 decembrie 1993, la Paris. În memoria faimoasei actriţe o sală a teatrului parizian Marigny şi a cinematograful Institutului Francez din Bucureşti îi poartă numele. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie