17.9 C
București
vineri, septembrie 22, 2023

O PERSONALITATE PE ZI: Liderul politic şi militar Simon Bolivar

Figură emblematică a mişcărilor de independenţă din America de Sud, supranumit „Eliberatorul” („El Libertador”), Simon Bolivar s-a născut la 24 iulie 1783 în Caracas, Venezuela, într-o familie aristocrată de descendenţă spaniolă, potrivit archivodellibertador.gob.ve.

A rămas orfan de ambii părinţi, iar în adolescenţă, a plecat să studieze în Spania, aşa cum obişnuiau să facă tinerii de vârsta lui proveniţi din familii înstărite. Între 1802 şi 1803, Simon Bolivar a studiat la Madrid, unde a intrat în contact cu filosofia iluministă. A citit şi şi-a însuşit principiile expuse de gânditori precum John Locke, Rousseau, Voltaire şi Montesquieu.

S-a căsătorit cu Maria Teresa Rodriguez de Toro, căsnicia lor încheindu-se brusc şi tragic, după numai un an, atunci când Maria Teresa a murit din cauza febrei galbene.

Între 1803 şi 1805, Simon Bolivar a călătorit în Europa, în mintea sa înfiripându-se un ideal pe care avea să-l urmeze cu convingere până la finalul vieţii: eliberarea Americii Latine de sub stăpânirea spaniolă.

În 1807, s-a întors în Venezuela, implicându-se în primele rânduri ale luptei împotriva colonialismului spaniol.

Pe fondul invaziei lui Napoleon în Spania, lupta coloniilor din America de Sud pentru independenţa lor politică a fost impulsionată, profitând de slăbirea armatelor Imperiului Spaniol. Bolivar s-a implicat atât pe frontul politic, cât şi pe cel militar.

În 1810, a luptat ca ofiţer în Războiul pentru Independenţa Venezuelei (Guerra de Independencia de Venezuela, 18110-1823) împotriva Imperiului Spaniol. Cinci ani mai târziu, după ce spaniolii au cucerit Noua Granadă, Simon Bolivar s-a retras în Haiti. Aici l-a cunoscut pe Alexandre Petion, lider al mişcării de independenţă locale. Cu sprijinul acestuia, Bolivar s-a întors în Venezuela, unde a proclamat A Treia Republică, în 1817.


După numai doi ani, a plecat la lupta pentru eliberarea Noii Granada. A urmat un lung şir de victorii remarcabile pe câmpul de luptă. În 1819, a fost eliberată Granada, în 1821 Venezuela şi Panama. Au urmat Ecuador, în 1822, Peru în 1824 şi Bolivia, în 1825.

Venezuela, Granada, Ecuador şi Panama s-au unit în ceea ce a rămas în istorie sub denumirea de Columbia Mare (Gran Colombia). Simon Bolivar a fost preşedintele acestei ţări, precum şi al statelor Peru şi Bolivia.

În ciuda eforturilor sale de a forma o imensă alianţă a popoarelor din America Latină, asemănătoare unei federaţii, tendinţele generale au fost separatiste şi secesioniste. Columbia Mare a început să se destrame. Treptat, Bolivar şi-a pierdut influenţa şi funcţiile, demisionând din funcţia de preşedinte al Columbiei Mari, pe care a deţinut-o din februarie 1819 până în aprilie 1830.

A murit la scurt timp, în ziua de 17 decembrie 1830, la Santa Marta de pe teritoriul actualei Columbia, sărac, deziluzionat şi exilat din Venezuela natală. AGERPRES

Sursa foto: www.thefamouspeople.com

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.